Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın finansal yardım isteyerek Avrupa'daki borç krizinin kontrol altına alınmasına yardım olacağı spekülasyonu üzerine euro 1 ayın zirvesine çıktı.

Kredi krecelendirme kuruluşu Moody's'in İspanya'nın kredi notunu teyit etmesi sonrasında ve Avrupa Birliği liderlerinin bu haftak zirveye hazırlanmasıyla euro, önemli paraların çoğu karşısında değer kazandı. ABD'de bugün açıklanacak olan ve geçtiğimiz ay arttığı tahmin edilen yeni konut inşaatları verisinin öncesinde dolar, önemli para birimlerinin çoğu karşısında zayıfladı. Avustralya doları, Asya Borsalarının dünya genelindeki kazançları genişletmesi üzerine güçlendi.

Euro'nun İspanya'nın ihtiyati kredi isteyeceği spekülasyonundan beslendiğini söyleyen Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un yöneticilerinden Masato Yanagiya, ABD zirvesi öncesinde beklentilerin arttığına dikkat çekti.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.3 değerlenerek 1.3091 düzeyine çıktı. Euro-Dolar daha erken saatlerde 1.3124 seviyesinden 17 Eylül'den bu yana en yükseğine işaret etmişti. Euro, yen karşısında da 103.52 düzeyinden 19 Eylül'den bu yana en yükseğini kaydetti. Dolar, yen karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 78.68'den işlem gördü.

Standard&Poor's 500 Endeksi'nin yüzde 1 ve Stoxx Europe 600 Endeksi'nin yüzde 1.3 kazanç sağlamasının ardından MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.1 yükseldi.