Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Beklenenden daha çok ABDli geçtiğimiz hafta işsizlik başvurusunda bulunarak, çeyreğin başlangıcında mevsimsel değişiklikler için gevşeyen bir adaptasyonu yansıtmış oldu.

Çalışma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamaya göre işsizlik başvuruları, 13 Ekim'de biten haftada 46,000 artarak 388,000'e yükselirken, Şübat 2008'den bu yana en düşük seviye olan 342,000'lik bir önceki periyoda göre yükseliş göstermiş oldu. Bloomberg tarafından görüşleri alınan 49 ekonomistin tahmin medyanı ise 365,000'lik bir yükselişin olacağına işaret ediyordu.

Yükseliş ve inişlerle beraber işten çıkarılma oranları çok fazla değişime uğramazken, istihdamın güçlenememesindeki en büyük etkenin işe alımlarda yaşanan zayıflık olduğu sinyali verildi.

Jefferies Group Inc. ekonomisti Tom Simons, "Bu sıçramanın en azından büyük bir kısmı geçen haftadan bir düzeltme olur" dedi ve "İstihdam piyasasında çok yavaş bir iyileşme görüyoruz. Ekonomi şu anda ağır adımlarla yürüyor" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketinde yer alan tahminler 345,000 ve 390,000 arasında değişiklik gösterdi. Çalışma Bakanlığı bir önceki hafta rakamlarını 339,000'den yukarı revize etmişti.

Bugünün verileri gösterdi ki Kaliforniya'da düzeltilmemiş işsizlik başvuru sayısı 6 Ekim'de biten haftada 4,979 düştü. Çalışma Bakanlığı sözcüsü geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, işsizlik sigortası alan insanların lisanslarının yenilenmesi için tekrardan başvurmasıyla, rakamların çeyrek başlangıcında genelde arttığını söyledi.