Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük yazılım üreticisi Microsoft Corp.'un kar ve satışları, mali dönem ilk çeyreğinde, düşen kişisel bilgisayar satışlarının çekirdek işletim sistemi Windows ürününe olan talebin azalmasına yol açmasının ardından analistlerin tahminlerinin altında kaldı.

Microsoft'un 30 Eylül'de biten üç aylık dönemde net karı 4.47 milyar dolara ve hisse başına karı 53 sente düştü. Şirket geçen yılın aynı döneminde 5.74 milyar dolar kar ve 68 sent hisse başına kar açıklamıştı. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerine göre, şirketin hisse başına karının 56 sent olması bekleniyordu. Satışlar aynı dönemde, yüzde 7.9 düşerek 16 milyar dolara indi. Beklenti, satışların 16.4 milyar dolar seviyesinde çıkması yönündeydi.

Microsoft'un Windows ürününden kaynaklanan gelirler, bazı tüketicileri tablet bilgisayarlara yönelmesi ile PC piyasasının daralmasından olumsuz etkileniyor. Çeyrek dönem boyunca, piyasa araştırma şirketi Gartner Inc.'nin geçen hafta yaptığı açıklamaya göre, küresel PC nakliyatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.3 düşerek 87.5 milyon adede indi. Microsoft, tablet piyasasına girmek ve Tüketici Güvenini kazanmak için, gelecek hafta satışa çıkacak olan Windows 8 işletim sistemine güveniyor.

New York'ta BGC Partners LP analisti Colin Gillis, "PC işin yalnızca bir parçası, ancak bu iş bayrak gemisiyse, insanlar dikkat gösterme eğilimine giriyor" dedi ve "Ancak tabletler açık bir şekilde piyasa payını artırıyor" yorumunde bulundu.