Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de kritik eyaletlerde kadın seçmen desteği açısından aralarında çok az fark bulunan ABD Başkanı Barack Obama ve Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Mitt Romney, seçim gününe artık çok az bir zaman kala çalışmalarını kadın seçmenler üzerinde yoğunlaştırdı.

Aslında kadınların desteği konusunda Romney ile arasında uzun süredir kendi lehine büyük bir fark bulunan Obama'nın, özellikle kritik eyaletlerde bu üstünlüğünü ilk münazaradaki ''tutuk'' performansı sonucu kaybetmesinin ardından, iki adayın kadın seçmen üzerindeki çekişmesi kızıştı.

Ülke genelindeki anketlerde, kadınların yüzde 51-52'sinin Obama, yüzde 41-42'sinin Romney'ye oy vermeyi planladığı görülüyor. Ancak, bu yıl başkanın kim olacağına karar verecek 9 kararsız eyalette kadınların Obama'ya desteği yüzde 49, Romney'ye desteği ise yüzde 48 civarında.

Bu nedenle, ikinci münazarada kadınların gönlünü çelmeye çalışan Obama ve Romney, münazara sonrasında da kadın seçmenlere ağırlık vermeyi sürdürüyor.



-Obama ve Romney'den kadınlara mesajlar

Romney'nin kadınlara başlıca mesajı, Obama'nın ilk göreve başladığı dönemle karşılaştırıldığında ABD'de bugün 3,5 milyon kadının daha yoksullaştığı şeklinde.

Münazaranın ardından, tıpkı Obama gibi, kadınlara yönelik mesajlarını yoğunlaştırdığı gözlenen Romney, Virginia'da katıldığı bir mitingde, ''Başkan Obama'nın, Amerikalı kadınları başarısızlığa uğrattığını'' belirterek, ''Obama döneminde kadınların iş bulmada zorluk çektiğini, yoksul kaldığını'' söyledi.

Romney'nin bu sözlerine aynı derecede sert bir karşılık veren Obama ise, Iowa'daki bir mitinginde seçmenlere, ''Kadınlar, eşcinseller ve göçmenler için saati 50 yıl geriye alabilirsiniz ya da bizi ileriye taşıyabilirsiniz'' diye seslendi.

Münazara sonrasındaki Ohio ve Iowa mitinglerine, Göğüs Kanseri Farkındalık Ayı'na destek için pembe bileklikle çıkan Obama, Romney'yi, kadınlar için eşit iş ve eşit ücret haklarında ve sağlık bakımlarında hiçbir kısıtlamaya gidilmemesine destek vermediğini savundu.

Romney'nin son münazarada, ''Aile planlamasına fon desteğine son vermek istediği, kadının sağlık bakımıyla ilgili belli kararları işverenlere bırakan yasayı nasıl desteklediği'' gibi hususlarda pek konuşmadığına işaret eden Obama, ''Bunları konuşmak istemiyor çünkü biliyor ki kimseyi ikna edemeyecek'' ifadesini kullandı.



-''Dosyalar dolusu kadın''

Romney'nin son münazarada kadınların iş yaşamında eşit ücret hakkı konusu konuşulurken, ''dosyalar dolusu kadın'' şeklindeki sözleri zaten münazaradan bu yana pek çok kişinin hem eleştiri hem de alay konusu olmuştu.

Bunlara bizzat Obama ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da katıldı.

Obama, bir kampanya konuşmasında, ''kaliteli, yetenekli, öğretmeye hazır kadınları bulmak için bir sürü dosyaya ihtiyacımız yok. Diğer insanların erkek çocukları aynı iş için ne kadar maaş alıyorsa, benim kızlarımın da o iş için aynısını almasını istiyorum'' dedi.

Biden ise, Romney'nin bakışının 1950'li yılların kadınlara yaklaşımı gibi olduğunu belirterek, üniversitede öğretim üyesi olan ve kendisi başkan yardımcısı olmasına rağmen işini bırakmayıp çalışmaya devam eşini ima etti ve ''Kaliteli bir kadın görmek istiyorsa, benim evime gelmeliydi, dosyaya da ihtiyacı yok'' diyerek Romney ile alay etti.

Bunun yanında Obama'nın kampanyasında, ''Romney'in kadınlarla dolu dosyası'' başlıklı reklamda, Cumhuriyetçi adayın dosyasında şunların olduğu iddia edildi:

''Kadınlara yönelik eşit ücret konusunda sessiz kal, sağlık şirketlerinin kadınlara karşı ayrımcılığına izin ver, aile planlaması için verilen federal fonları kes, kadınların seçim hakkını elinden al''.

Romney kampanyası da Obama'ya yine ''dosya'' ile yanıt verdi. Obama'nın gelecek dört yıla dair ''dosyasını'' yayımlayan kampanya, boş sayfa göstererek, Obama'nın hiçbir planının olmadığını öne sürdü.



-Reklamlar üzerinden yarış

İki adayın kadınları kendine çekme yarışı, özellikle de kararsız eyaletlerdeki seçim kampanyası reklamlarına da yansımış durumda.

Romney, Obama'nın politikalarının kadınları refaha kavuşturmadığına yönelik yeni reklamlar yayımlıyor. Bir reklamda kadınların ''büyük bir seçimle'' yüz yüze olduğu belirtilerek, ''Obama ekonomisi kadınlara karşı nazik değil, yaklaşık 5,5 milyon kadın şu an işsiz ve 25,7 milyon kadın yoksulluk içinde yaşıyor. Mitt Romney ise gerçek reform, gerçek iyileşme öneriyor. Romney, 12 milyon istihdam yaratarak daha güçlü orta sınıf planlıyor'' deniliyor.

Obama'nın kampanyasında da Romney'in kadınlarla ilgili konulardaki birbirinden farklı açıklamaları veriliyor ve bir Amerikalı kadının ağzından, Romney'in sözlerine nasıl güvenebilecekleri sorgulanıyor.

Obama, sosyal medyadaki reklamında da seçmenlere, ''Michelle ile evli olmak ve evimde güçlü iradeye sahip ve güzel kızlarımın olması, hiçbir zaman kadınları küçümsememi sağlamıyor'' mesajını gönderdi. Eşinin ve çocuklarının fotoğrafını Facebook'ta yayımlayan Obama, ''Eğer siz de kızlarımızın da oğullarımızla aynı fırsatlara sahip olmasını istiyorsanız bunu paylaşın'' ifadesini kullandı.

Obama'nın kampanyasının diğer bir reklamında ise, Obama'nın ''İster maaş olsun, isten sağlık kararı olsun, kadınlara adil ve eşit davranıldığında, Amerikan yaşamının her alanında daha iyi olacağımızı biliyoruz'' ifadesi yer aldı.

AA