Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, ArcelorMittal ve BG Group Plc'nin hayal kırıcı veriler açıklaması ve Euro Bölgesi hükümetlerinin Yunanistan'a yardım karşılığında harcama kesintisine gitmesi baskısını arttırması üzerine düşerek Stoxx Europe 600'ün beşinci aylık kazancını tırpanlamış oldu.

Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal neredeyse son 3 yılın en düşük çeyrek dönemsel karını açıklamasıyla yüzde 6.6 düştü. BG Group Plc, enerji şirketinin yatırımcıları hayal kırıklığına uğratan veriler açıklamasıyla yüzde 14 değer kaybetti. Air France-KLM Group ve Deutsche Lufthansa AG, beklentileri aşan kazançlarıyla en az yüzde 7 yükseldi.

Stoxx 600 Endeksi gün içerisinde yüzde 0.5'lik yükseliş kaydetse de Londra saatiyle 16:30'da yüzde 0.4'lük kaybın ardından 270.61 puana geriledi. Endeks, Euro Bölgesi maliye bakanlarının, Yunanistan'a daha derin bütçe kesintilerine gitmesi çağrısında bulunması üzerine kazançlarını sildi. Buna rağmen Stoxx 600, Ekim ayında yüzde 0.8 aylık kazanca doğru ilerlerken, son 6 yılın en uzun aylık kazanç periyodunu da tamamlayabilir.

Londra merkezli IG piyasa analisti Chris Beauchamp, "Bir kez daha geçmiş zirvelerde olduğu gibi ilerlemenin olmadığını, çok kelimenin ama az aksiyonun olduğunu gördük" ifadelerini kullandı.

Avrupa genelinde işlem hacmi, ABD Borsalarının kapalı olduğu geçtiğimiz iki gün daha düşük gerçekleşti. Stoxx 600'de listelenen hisselerin işlem görme oranı 30 günlük ortalamanın yüzde 3.1 altında gerçekleşti. Bu hacim geçtiğimiz iki gün boyunca 30 günlük ortalamanın yüzde 35 altında kaldı.