Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde kemer sıkma uygulamalarına çok fazla odaklanılmasının, kreditörler ve borçlananları karşı karşıya getirebileceğine dikkat çeken milyarder yatırımcı George Soros, Avrupa'nın borç krizini sonlandıran ve birliği esas alan politikalar hedeflemesinin gerektiğini söyledi. Soros, kemer sıkma politikalarının, bölgedeki istikrarı tehdit ettiğini savundu.

Avrupa'nın şimdiye kadar sorunlu birçok ülkeye verdiği kurtarma paketleri, bir dizi de kemer sıkma önlemi gerektiriyor. Kurtarılan ülkeler kemer sıkma uygulamalarının sertliğinden ve büyüme oranlarını aşağı çekerek, sıradan vatandaşları cezalandırdığından şikayet ediyor.

Üye ülkelerin "borç veren ve borçlanan" olmak üzere 2 sınıfa bölündüğünü söyleyen Soros, borç verenlerin yönetimi ele almaya çalıştığını belirtti ve kredi itibarı en yüksek olan ve Avrupa'nın en büyük
ekonomisi Almanya'nın baskın bir pozisyonda bulunduğunu ifade etti.

Soros, borçlanan ülkelerin finansman maliyetlerinin çok yüksek seyrettiğini, bunun da ülkeleri deflasyonist bir alana ittiğini ve kreditör ülkeler ile rekabet avantajsızlığına neden olduğunu savundu.

Yunanistan'daki son seçimlerde neo Nazi doktrini savunan Altın Şafak partisinin aldığı oy oranına dikkat çeken Soros, 2. Dünya Savaşı'nın ardından bir birlik kurmak için uğraşmış Avrupa için bunun hiç iyi bir durum olmadığını söyledi.

Soros, Almanya'nın euroyu bir ararada tutmak için çok fazla bir şey yapmaya istekli görünmediğini, ancak bölgenin ayakta kalmak için "birlik" ve "kemer sıkma" arasında bir seçim yapmasının gerektiğini belirtti.