Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD bilanço döneminin sonlanması ve teknoloji şirketlerinin üzerindeki artan baskıyla birlikte ABD cephesinde endekslerin yükselen trend desteklerini test etmesi izlenirken, 6 Kasım ABD Seçimleri belirleyici olacak gibi gözüküyor. Anket sonuçlarına bakıldığında, kararsız 3 Eyalet: Virginia, Colorado ve Florida’nın, Ohio eyaleti kadar kritik bir rol üstlendiğini gösteriyor. 6 Kasım tarihi ABD’de hem başkanlık hem de senatonun belirlenmesi açısından önemli.  Avrupa cephesinde ise İspanya ve Yunanistan belirsizliğiyle birlikte, 25 Kasımdaki İspanya’da Katalonya bölgesi seçimleri, İspanya’nın yardım talebini etkileyebilmesi açısından dikkatle izlenecek.

Enflasyon rakamları haftanın ilk işlem gününün gündemindeydi. Ekim ayı enflasyonu % 2.2'lik beklentilere karşılık % 1.9 olarak gerçekleşti. Yıllık bazdaki enflasyon rakamlarına bakıldığında ise % 9.2 seviyesinden % 7.8 gerilediği görülüyor. Alt kalemlerde aylık bazda en yüksek artış % 3.3 ile konut kaleminde gerçekleşti. Bu anlamda Çarşamba günü gerçekleşmesi beklenen Merkez Bankası Ekonomistler toplantısı takip edilecekler arasında.

Geçtiğimiz Cuma kar realizasyon satışlarının hakim olduğu İMKB'de gösterge endeks İMKB 100 güne 192 puan yükselişle 71,615 seviyesinden başladı. Türk Bankaları Mayıs'tan bu yana en büyük 2 günlük kayıplarına devam ediyor. Fitch'in 8 Kasım Türkiye konferansı öncesi gelebilecek haber akışının endeksin ana yönü üzerinde belirleyici olacağı ifade ediliyor. Avrupa Borsaları ise güne düşüşle başlangıç yaptı. STOXX 600 % 0.4, Londra FTSE-100 % 0.5, Frankfurt DAX endeksi % 0.6, Paris CAC 40 endeksi % 0.6 kayıpla açılış yaparken, İspanya cephesinde IBEX 35 % 1.1 kayıpla güne başladı.  

TL, enflasyon verisi sonrası dolara karşı % 0.1 değer kaybıyla 1.7941’den işlem görüyor. Geçtiğimiz hafta ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden daha iyi gerçekleşmesiyle Euro/Dolar paritesi bir miktar yükseliş kaydetmişti. Parite bu sabah 1,2830 seviyesinde. Euro/dolar paritesinde de ABD seçimleri sonrasına kadar paritedeki yükseliş potansiyelinin sınırlı kalması bekleniyor.

Bu sabaha % 7.05 bileşikten başlayan gösterge tahvilde faiz, açıklanan enflasyon rakamları sonrası aşağı yönlü hareketle % 7.03’ler e kadar geriledi. Ancak sonra tekrar %7.06 seviyelerine geldi. Fonlama maliyetinin düşmesi bir süredir tahvil tarafına olumlu yansıyor. Bugün tahvil piyasasını etkileyebilecek bir başka gündem ise düzenlenecek iki tane Hazine ihalesi: 08.03.17 vadeli sabit kuponlu tahvil yeniden, 26.10.22 vadeli TÜFE’ye endeksli tahvili ise ilk kez ihraç edilecek.

Ak Portföy Yöneticisi Hüseyin Gayde, hem İMKB’de hemde tahvil tarafında nasıl bir hafta beklediği sorusuna, "Kritik bir hafta. ABD seçimleri gerek başkan gerekse senatonun belirlenmesi açısından önemli. Bu da daha sonraki mali uçurumun yönünü belirleyecek. Yurt içi tarafta ise Hazine borçlanmaları var. Hazine'nin Kasım ayı için borç çevirme oranını düşürmesi, Hazine'nin kasasının güçlü olduğunu gösteriyor. Özel sektör yurt dışı tahvil ihraçlarına da ilgi büyük. Bu nedenle Hazine ihalelerinin rahatlıkla, görece düşük faiz oranlarıyla borçlanabileceğini söyleyebiliriz. Fitch toplantısında ise direk bir not artışı beklenmezken, olası bir değişikliğe yönelik ipuçları aranacaktır" dedi.

Bloomberg HT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberght.com