Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Haftalardır fiyatlanan, yıllardır beklenen karar nihayet açıklandı. Türkiye, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in ülkenin kredi notunu, ekonomik risklerin azaldığı ve hükümet borçlarının düştüğünü kaydederek bir basamak yükseltmesi sonucu, 1994'ten bu yana ilk defa yatırım yapılabilir seviyede kredi notuna sahip oldu. Açıklama sonrası, tahvil faizleri rekor seviyeye düştü.

Fitch Türkiye'nin Döviz cinsinden kredi notunu "BB+"dan "BBB-"ye yükseltti ve not görünümünü "durağan" olarak belirledi. Ayrıca yerel para cinsinden uzun vadeli not da 2 basamak birden yükseltilerek BBB seviyesi olak belirlendi. Açıklamanın ardından Lira tahvilleri ve hisse sentleri ralli yaptı. Türkiye faizleri bu yıl gelişen piyasalar arasında en hızlı düşüşü gösterdi ve gösterge 2 yıl vadeli tahvillerin faizi 19 baz puan ile Ocak ayından bu yana en hızlı düşüşünü göstererek yüzde 6.86'ya indi ve yedi yılın en düşük seviyesini gördü.

Fitch'in açıklama notunda kısa dönem makro finansal risklerin, ekonomideki yumuşak inişin patikaya uygun bir biçimde gerçekleşmesi ve kamu borç stokunun düşüşü ile azaldığı belirtildi. Fitch, ekonominin sürdürebilir büyüme oranına ulaşmada önemli yol katedildiğini söylerken, cari açıktaki gerileme ve enflasyondaki düşüş ile ilgili pozitif yorumda bulundu.

Açıklama notunda, ekonominin yatırım yapılabilir seviye olan benzer ülkelere kıyasla daha volatil seyir izlemesinin beklendiğini ancak, şoklara dayanıklılığın daha güçlendiği belirtildi.Bütçe açığının ekonomiye oranının düşüklüğüne dikkat çekilirken, toplam borcun ortalama vadesinin uzuyor oluşuna da ayrıca değindi.

Cari açığın hala en önemli zayıflık olduğu dikkat çekilirken, altın dahil yabancı para rezerv büyüklüğünün 112 milyar Dolara ulaşmasının Lehman benzeri bir şoka karşı hassasiyeti azalttığı belirtildi.

Fitch İdari Direktörü Ed Parker, bugünkü açıklamasında, not artırımının, ekonominin yumuşak inişe yönlenmesi ile birlikte, azalan kısa vadeli makro finansal risklerin bir bileşkesini yansıttığını söyledi. Parker, "Cari işlemler açığını daraltmakta olan Türkiye ekonomisi, sürdürülebilir büyüme hızına dönme yolunda" yorumunda bulundu.

Türkiye'nin cari işlemler açığı, Orta Doğu ve Afrika'ya yapılan ihracatın Avrupa'ya ihracattaki kayıpları gidermesi sonucu 10 ay arka arkada düştü ve Ekim ayında 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Hükümet, borcun gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranını, 2004'teki yüzde 74 seviyesinden yüzde 39'a düşürdü.

Bu not artışı ile birlikte Türkiye'nin kredi notu Hindistan, İzlanda, Hırvatistan gibi ülkelerle eşit duruma geldi. Bu artışın kısa vadeli piyasadaki etkisinin ne olduğuna geçmeden uzun vadeli etkilerine değinildiğinde, Türkiye artık sadece yatırım fonlarının gelişmekte olan ülke fonlarından değil, yatırım yapılabilir notuna sahip olan ülkelere yönelik kurulan fonlarının da radarına girecek. Öte yandan, uluslararası ölçekte olan yatırım bankalarının yatırım yapılabilir ülke varlıklarından oluşan endekslerinde Türkiye'nin bir ağırlığı olacak ve buna yatırım yapan fonlar da bu yolla dolaylı olarak, Türkiye'ye yatırım yapmış olacak.

Kısa vadeli piyasa tepkisi ise ilk etapta İMKB'nin seans boşluğunda VOB-30, kur ve tahvil piyasasında görüldü. Dolar/TL 1,78'e çekilirken, VOB-30 kararın hemen ardından % 2.5 primli seyre geçti. İMKB-100 ise açılıştı yeni tarihi rekorunu kırdı.

Ekim ayından bu yana kararın fiyatlanması ile İMKB-100 % 10'a yakın değer kazanmıştı. Tahvil tarafında ise sabit getirili - enflasyona endeksli & kısa vade - uzun vade & TL cinsi-YP cinci ayırdedilmeden. yabancı girişi olmuştu.

Türkiye'nin Fitch'teki 1994'ten bu yana not seyri şöyle:
 
BBB-            11/05/2012
BB+             12/03/2009
BB- *        + 10/27/2009
BB-              01/13/2005
B+               02/09/2004
B                 09/25/2003
B-                03/25/2003
B                 08/02/2001
B+               04/02/2001
BB-              04/27/2000
B+               12/20/1996

Fitch'in not skalası:

AAA
AA+
AA
AA-
A+
A-
BBB+
BBB - Türkiye
BBB-
BB+
BB
BB-
B+
B
B-