Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvilleri, Amerikan halkının daha önce görülmemiş büyüklükteki borç yüküyle ve yavaşlayan ekonomiyi tehdit eden harcama kısıntıları ve vergi artışları ile karşı karşıya kalacak lideri seçmeye hazırlanması ile birlikte, yükselişini ikinci güne taşıdı.

Gösterge tahvil, küresel maliye bakanları, ABD'ye aşırı kemer sıkma tedbirleri ile dünya ekonomisine zarar vermemesi yönünde baskı yapmaları ile birlikte, geçen haftaki kazançlarını daha da genişletti. Başkan Barack Obama ve rakibi Mitt Romney, yarınki seçimlerde, seçmenlere gelecek dört yıl için ekonominin dieksiyonuna kimin oturacağını seçmesini isteyecek. Kazanan aday, Kongre harekete geçmezse, 600 milyar doların üzerinde bir kemer sıkma büyüklüğüne ulaşabilecek, mali uçurum olarak adlandırılan, otomatik harcama kısıntıları ve vergi artırımları ile yüzyüze kalacak.

Londra'da Commerzbank AG stratejisti  Michael Leister, "Obama kazanırsa, faizlerin hafifçe düşme şansı var" dedi ve "Bu büyük ölçüde satın alındı. Bu nedenle, fiyat hareketleri sınırlı kalır. Mali uçuruma ilişkin endişeler önemli, ancak seçimin muhtemelen bölünmüş bir çoğunluk çıkarcak olmasından dolayı, kısa vadeli bir çözüm ihtimali düşük" şeklinde görüş bildirdi.

On yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi üç baz puan ya da 0.03 puan düşerek, New York saati ile 07:03'te yüzde 1.69'a indi. Ağustos 2022'de vadesi dolacak yüzde 1.625 faizli tahvillerin fiyatı 1/4 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 2.50 dolar yükselerek 99 14/32'ye çıktı. 10 yıllıkların faizi geçen hafta üç baz puan düşmüştü.