Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki başkanlık seçimlerinin öncesinde ve Çin'de liderlik değişiminin başlayacağı haftanın başında Çin Borsası 1 haftanın en sert kaybına işaret etti.

Çin'in en büyük ikinci yerli havayolu şirketi China Eastern Airlines Corp., Credit Suisse Group AG'nin şirketin hisse notunu düşürmesi üzerine yüzde 3.4 değer kaybetti. Likör üreticisi Kweichow Moutai Co., kazanç beklentilerine kıyasla son yükselişin gereğinden fazla olduğu spekülasyonu üzerine temel tüketim maddesi üreticileri arasındaki düşüşü devam ettirdi. Aluminum Corp. of China Ltd. ve China Shenhua Energy Co., Avrupa'nın borç sorunlarını kontrol altına almakta zorlanacağı endişeleriyle metal ve enerji üreticileri arasınndaki kayıplara öncü oldu.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.4 kayıpla 2,084.41 puana gerileyerek 26 Ekim'den bu  yana en sert düşüşüne işaret etti. CSI 300 Endeksi yüzde 1.5 gerileyerek 2,266.39 puan oldu. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.9 düştü.

Yatırımcıların Kongre toplantısı ve ABD'deki seçimlerin öncesinde ihtiyatlı olduğunu belirten Bank of Communications'ın yönetici direktörü Hao Hong, Çin borsasının toplantının öncesinde genellikle düşük performans sergilediğini hatırlattı.

Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao, 8 Kasım'da Komünist Parti liderliğini Başkan Yardımcısı Xi Jinping'e devretmeye hazırlanıyor.

Şanghay Bileşik Endeksi'ndeki işlem hacmi 30 günlük ortalamayı yüzde 16 aştı. Endeksteki 30 günlük volatilite 17 puan ile bu yılın ortalaması olan 17.2 puanın altında seyretti. Endeks bu yıl yüzde 5.3 düşmesinin ardından tahmini kazançlarının 9.9 katından fiyatlanıyor.