Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Financial Times gazetesinin haberine göre Avrupa Birliği yetkilileri, İngiltere'nin desteklemediği bir bütçe planı üzerinde çalışmaya başladı. Euro liderlerinin bu hamlesi, İngiltere'nin harcamaların dondurulması talebinin bloğun diğer ülkeleri arasında destek bulmadığına dikkat çekiyor.

AB liderlerinin uzun vadeli bütçe üzerinde uzlaşma arayacağı Perşembe günü Brüksel'de başlayacak toplantıların hemen öncesinde hem AB yetkilileri hem de ulusal diplomatlar, İngiltere'nin desteğinin olmadığı bir bütçe çıkarmanın yasal ve teknik fizibilitesi üzerinde çalışıyor.

Birçok diplomatın artık başarısız olacağından emin olduğu İngiltere'nin taleplerini yerine getirmenin imkansız olacağı sonucuna varmasıyla toplantı beklentileri son günlerde değiştiç

Financial Times'a konuşan bir yetkili, "İngiltere'nin duruşundan ötürü hem başkentler hem de Brüksel, 26 kişiyle anlaşma arayışına girdi. Bu nedenle bu görüş finansal ve yasal boyutlar çerçevesinden inceleniyor" dedi.

Gazete, bu planın İngiltere Başbakanı David Cameron'a taviz vermesi yönünde daha fazla baskı yapılması için bir "müzakere dalaveresi" de olabileceğini yazdı. Bütçe görüşmeleri Pazartesi günü Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'un Avrupalı bakanları ağırlayacağı akşam yemeğinde başlayacak.

Konuyu basına sızdıran yetkililer bu hamlenin birçok karmaşıklıktan ötürü zor olabileceğini, aynı zamanda da İngiltere ve AB arasındaki kırılgan ilişkiler üzerinde daha büyük hasara neden olabileceğine dikkat çekti.

Bir diplomat, bu konu üzerinde görüşüldüğünü, ancak birçok sorunun olduğunu belirtti.