Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, ABD Başkanı Barack Obama'nın Kongre ile bütçe konusunda anlaşmaya varacağına inandığını söylemesi ve Çin'de konut fiyatlarının Ekim ayında yükselmesinin ardından baz metallerin yükselmesi ile birlikte, son bir haftanın en hızlı çıkışını gerçekleştirdi.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde1.1 yükselerek ton başına 7,689 dolara kadar çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 14:13'te 7,670.25 dolara geldi. Bakır böylece son dört günde ilk kez değer kazandı. Şubat vadei bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.5 yükselerek ton başına 56,030 yuana (8,987 dolar) çıktı.

Obama, üç Asya ülkesine düzenleyeceği ziyaret öncesi, mali uçurum olarak adlandırılan ve ülkeyi gelecek yıl resesyona sokma riski getiren 607 milyar dolarlık otomatik vergi artırımı ve harcama kısıntıları konusunu çözmek için üst düzey Demokrat ve Cumhuriyetçilerin yeni tur görüşmelere başladığını söyledi. Dolar Endeksi bugün yüzde 0.3 ile iki haftayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Çin'de birinci el konut fiyatları, Ekim ayında, 70 kentin 35'inde artış gösterdi. Konut fiyatları Eylül ayında 31 kentte artış göstermişti.

Hangzhou'da Nanhua Futures Co. analisti Cao Yanghui, "Mali uçurumdan özellikle endişe duymuyorum" dedi ve "Bu konu çözülecek. Ayrıca, Çin'de toparlanan emlak piyasası, inşaat sektöründen gelen talebin de artmakta olduğunu işaret ediyor" şeklinde yorumda bulundu.

Mart vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.7 artarak pound başına 3.4865 dolara çıktı. Net açık pozisyon ya da fiyatlarda düşüş beklentisi ile tutulan pozisyon sayısı, 13 Kasım itibariyle 826 seviyesindeydi. Önceki hafta net 2,077 long pozisyon vardı. LME'de, nikel, çinko, kalay ve kurşun yükseldi.