Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Şanghay Bileşik Endeksi 2 bin puanın altına gerileyerek 3 yılın en düşüğüne işaret etmesinin sonrasında enerji üreticileri ve finansal şirketlerin öncülüğünde sıçrama kaydetti.

China Securities Journal'ın risk sermayesi rezervlerinin hesaplanmasına yönelik yeni kuralın sektördeki 50 milyar yuanı serbest bırakabileceği haberi üzerine aracı kurumlar, Sinolink Securities Co.'nun yüzde 4.1 değerlenmesi öncülüğünde yükseldi. Yanzhou Coıal Mining Co. 1 ayın en büyük sıçramasını kaydederek, enerji üreticilerini yukarı taşıdı.

Şanghay Bileşik Endeksi erken saatlerde 1,995.17 puana gerileyerek bu hafta 2. kez 2 bin puanın altını test etmesinin ardından yüzde 0.8 kazançla 2,015.42 puana çıktı. CSI 300 Endeksi yüzde 1.1 artışla 2,189.66 puana yükseldi.

2 bin puanın psikolojik destek sağladığının altını çizen Tebon Securities Co.'nun analistlerinden Zhang Haidong, yeni halka arzlarla birlikte yıl sonuna yaklaşılmasıyla yatırımcıların likidite endişesine kapıldığını söyledi. Zhang, "Yine de tırmanmasak da, daha fazla düşüş de görülmeyebilir. Kongre'nin sonrasında işler o kadar kötü değil. ABD'de mali uçurum iyimserliği var ve Çin'in yeni hükümeti de büyüme yanlısı görünüyor" dedi.

Şanghay Endeksi bu yıl yeni liderlerin hükümetin ekonomi üzerindeki kontrollerinin azaltılması çabalarını yavaşlatabileceği endişelerinin de etkisiyle yüzde 8.4 aşağıda seyrediyor.