Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Coca-Cola Hellenic Bottling Co. SA tahvil sahipleri, şirketin Yunanistan'dan çıkma planlarına yönelik güvenlerini böyle bir hareketin, ülkenin en büyük şirketinin kredi notunda düşüşe yol açabileceği gerekçesiyle yitirmeye başladılar.

Dünyanın en büyük ikinci Coca Cola şişeleyicisi, 17 çeyrektir daralan ve kemer sıkma politikalarıyla grevlerin paralize ettiği bir ekonomiden çıkarak daha ucuza fonlama elde edebileceğini açıklasa da, tahviller, böyle bir çıkışın çok fazla borç yaratacağı söylentisiyle kazançlarının neredeyse yüzde 60'ını kaybetti. Moody's tarafından yapılan bir açıklamaya göre Coca-Cola Hellenic firması yaklaşık yarım milyar euroya ihtiyaç duyarken, bu rakam 2012 yılının ilk 9 ayında sağlanan net gelirin iki katına denk gelmekle beraber şirketin Baa1 olan kredi notunu da tehlikeye sokuyor.

Geroa EPSV Fondos fon menajeri Ramon Nieto, "Şirket merkezinin yer değiştirmesi, yüksek vergi ve kamulaştırma riskini azalttığı için firma adına iyi olabilir, fakat maliyetlerden dolayı likidite pozisyonunu da eritiyor" ifadelerini kullandı.

Coca-Cola Hellenic firması, geçtiğimiz Ekim ayında yaptığı açıklamada şirket merkezini Yunanistan'dan İsviçre'ye taşımayı planladığını açıklamıştı.