Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveni Kasım ayında, son 2.5 yılın en düşük seviyesinden beklenmedik bir artış gerçekleştirdi. Bu durum, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde büyümenin hızlanabileceğini işaret ediyor.

Münih merkezli İfo enstitüsü, 7,000 üst düzey yetkiliye dayandırdığı iş dünyası güveni endeksinin, Ekim ayındaki 100 seviyesinden, Kasım ayında 101.4'e çıktığını duyurdu. Böylelikle endeks son sekiz ayda ilk kez yukarı yönde hareket etti. Bloomberg News'un anketine katılan 48 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 99.5'e düşmesi bekleniyordu. Bugün açıklanan diğer bir veriye göre, Fransa'da iş dünyası güveni bu ay, üç yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinden yükseldi.

Almanya'da büyüme, ülkenin en büyük ticaret ortağı Euro Bölgesi'nin resesyona girmesi ve küresel ekonomik görünümün kötüleşmesine karşın, yılın üçüncü çeyreğinde ekonomistlerin tahminlerindan daha az yavaşladı. Şirketler daha temkinli hale gelirken ve ekonominin dördüncü çeyrekte yavaşlayabileceği yolunda işaretler gelirken, yavaşlama geçici olabilir.

Londra'da Daiwa International ekonomisti Tobias Blattner, "Ekonominin dördüncü çeyrekte daralmasını bekleemize karşın, koşullar yeni yılda iyileşmeli" dedi ve "Almanya'da resesyondan ziyade büyümede düşüş olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Almanya'da ekonomik büyüme yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0.2'ye yavaşladı. İhracat, hanehalkı harcamaları ve inşaat sektörü büyümeye temel katkı sağlayan sektörler olurken, şirketlerin makina ve üretim ekipmanlarına yatırımları azaldı.