Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Petrol, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de geçtiğimiz hafta arzın arttığını gösterir verinin ardından OPEC delegelerinin Viyna'da petrol üretim kotasını görüşmek üzere toplanmalarının öncesinde dalgalanıyor.

Petrol vadelileri dünkü altı günde ilk kez yükselişin ardından pek fazla değişim göstermeden seyrediyor. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün açıklamasına göre ham petrol stokları geçtiğimiz hafta 4.27 milyon varil ile ağustos ayından beri en çok artışı gösterdi. Bloomberg News araştırmasına göreyse Enerji Bakanlığı tarafından bugün açıklanacak veri öncesinde stokların 2.5 milyon varil düştüğü tahmin ediliyor. OPEC'in çoğu üyesinin verdiği mesaj günlük 30 milyon varil olan üretim kotasının değiştirilmeyeceğine işaret ediyor.

NYMEX elektronik işlemlerdeki Ocak vadeli ham petrolün varili Singapur'da yerel saatle 15.12'de 11 sent artışla 85.90 dolar oldu. Petrolün kontratı dün 23 sent artışla 7 Aralık tarihinden beri en yüksek kapanış seviyesi olan 85.79 doları gördü. Fiyatlar bu yıl yüzde 13 aşağıda seyrediyor.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki Ocak vadeli brent petrolün varili 35 sent yükselişle  108.36 dolara ulaştı. Böylece kontrat, bu yılın başından beri en yüksek seviye olan 111.77 dolara da yaklaştı. Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı ise 22.46 dolar oldu.