Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Amerikan Merkez Bankası Federal Rezerv'in iki günlük toplantısını sonlandırmasının öncesinde altın bir haftanın yükseğinden alıcı buluyor. Fed'in ek teşviğe gidebileceği belirtiliyor.

Spot altının onsu yüzde 0.2 kadar artışla 1,713.35 dolara ulaştı ve Singapur'da yerel saatle 15.21'de 1,712.80 dolardan alıcı buldu. Kıymetli metal dünü 1,709.95 dolardan kapatırken 10 aralık tarihinde ise 3 Aralık tarihinden beri en yüksek seviye olan 1,717.36 dolardan alıcı buldu. New York Comex'teki Şubat vadeli altının onsu yüzde 0.3 artışla 1,714 dolar oldu.

Bloomberg araştırmasına katılan 49 ekonomistin 48'i Fed'in her ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alım programını genişleteceğini öngörüyor. Dünyanın dört bir yanında merkez bankalarının ekonomilerini teşvik adına adımlar atmaları ile yatırımcının para birimlerinden kaçarak güvenli liman araması sonucu altın bu yıl yüzde 9.6 artış kaydetti.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Nick Trevethan konuyla ilgili "Yakın vadede FOMC'un alacağı karar fiyatlar üzerindeki ana etken olacak. Piyasa çoğunlukla parasal genişlemenin genişletilmesini fiyatlıyor, fakat Fed'in piyasa beklentisinin en üst kısmında açıklama yapması halinde fiyatlar 10 dolar yukarı çıkabilir." yorumunda bulundu.     

Altının fiyatlanmasında jeopolitik belirsizlikler de etkili oluyor. Kuzey Kore'nin uzun menzilli roket denemesi ABD, Japonya ve Güney Kore'yi rahatsız etti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklmada "Yüksek derecede provokatif bir eylem" ifadesi kullanıldı.