Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere merkezli Economic Perspectives danışmanlık şirketinin direktörü Peter Warburton, Fed'in aşırı esnek para politikasını daha da esnetmeye yönelik hamlelerinin, Amerikan merkez bankasının, istihdam yaratımı ve güçlü toparlanma karşılığında, artan enflasyon baskılarını tolere etmeye istekli olduğunu gösterdiğine dikkat çekti.

Finansal krizin başlamsından bu yana Fed ekonomiyi desteklemek için bir dizi teşvik önlemi devreye soktu ve daha önce yaptığı 2 trilyon doları aşan parasal genişleme hamlelerinin yanısıra şimdi aylık 45 milyar dolarlık Hazine tahvili alımları ve 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımları yapmaya başladı.

Bu politikaların yan etkileri arasında yüksek phisse senedi fiyatları, düşük dolar ve artan enflasyonist baskılar bulunuyor.

Önceki genişleme hamlelerinin enflasyon korkularını da harekete geçirmiş olmasına rağmen fed müdahalelerini devam ettirerek, fiyat baskısıyla mücadele etmeyi, işsizlik ve deflasyon döngüsü ile mücadele etmeye tercih edeceğini gösterdi.

Enflasyonun yukarı yönlü potansiyeli olduğunun altını çizen Warburton, tahvil piyasalarında ölçülen deflasyon riskinin geride kalsa da, Fed'i daha fazla parasal genişlemeden alıkoymadığını belirtti.

Fed'in politikalarını "çok karmaşık" oalrak niteleyen Warburton, "Parçaların birbiriyle nasıl uyacağına gerçek anlamda kafa yormuyormuşuz gibi görünüyor" dedi.