Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

Japon yeni dolar karşısında, Japon para biriminin üç aydır süren düşüşünün, Japonya Merkez Bankası tarafından niyet edilen teşviklerin çoğunun zaten fiyatlara yansıdığını işaret etmesi ile birlikte, son 2.5 yılın en düşük seviyesinden başlattığı yükselişi ikinci güne taşıdı.

Euro dolar karşısında yüzde 0.4 kadar düştü ve son üç günde ilk kez değer kaybederek, 1.2995 dolardaki 50 günlük hareketli ortalamasına yaklaştı. Yen, Japonya Maliye Bakanı Taro Aso'nun, yeni zayıflatmak için euro bazında borçlanma kağıdı alımı yapacaklarını açıklamasına karşın, 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. İsveç para birimi kron, merkez bankasının Aralık ayı toplantı tutanaklarına göre, iki üyenin daha büyük çaplı bir faiz indirimini savunduklarının ortaya çıkması ile birlikte değer kaybetti.

Londra'da Nomura International Plc Avrupa Döviz strateji müdürü Geoff Kendrick, "Japonya Merkez Bankası'nın yapacakları büyük ölçüde fiyatlandı ve olacak çık şey var," dedi ve "Piyasalar bir miktar geriye yaslanmış durumda. Kısa vadede, daha da aşağı yönde hareket görebilirz" değerlendirmesinde bulundu.

Washington'da Western Union Co.'ya ait Western Union Business Solutions piyasa analisti Joe Manimbo, "Para birimi tek başına ancak bu kadar düşebilir," dedi ve "Yenin yeni bir aşağı harfeket yapabilmesi, Japon otoritelerinin asıl politika hareketine bağlı ve bu haftalar sonra olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Yen dolar karşısında, 4 Ocak'ta 88.41 ile Temmuz 2010'dan bu yana en zayıf seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.6 yükselerek, New York saati ile 10:13'te 87.28 seviyesine geldi. Japonya para birimi euro karşısında dün yüzde 0.1 değer kazandıktan sonra bugün de yüzde 0.9 yükselerek 114.13'e çıktı. Euro dolar karşısında  dün yüzde 0.4 yukarıda kapandıktan sonra, yüzde 0.3 düşerek  1.3078 dolar seviyesine geriledi.

Japonya Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısı 21-22 Ocak'ta yapılacak. Politika yapıcılar Aralık ayı toplantısında teşvikleri artırmış, ancak yüzde 1 olan enflasyon hedefini yükseltmemişti. Yeni Başbakan Shinzo Abe, enflasyon hedefinin ikiye katlanması çağrısında bulunmuştu.

 Avrupa ortak para birimi dolar karşısında, son iki günde kırmayı başaramadığı 50 günlük hareketli ortalama seviyesine doğru hareketlendi. Momentumu işaret eden hareketli ortalamalar, bazı traderlar tarafından, varlık fiyatının yönünde potansiyel bir dönüş noktası olarak görülüyor.

(17:30'da güncellendi)