Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)


Gelişen piyasa hisse senetleri, HTC Corp. ve Samsung Electronics Co. gibi şirketlerin karlarının bazı yatırımcılarda hayalkırıklığı yaratmasının ardından teknoloji hisselerine gelen satışlarla düştü. Rusya hisse sentleri, bu yılın ilk işlem gününde ralli yaptı.

Dünyanın en büyük mobil telefon ve televizyon üreticisi Samsung Electronics, faliyet karının en iyimser analist tahminlerinin bile altında kalmasının etkisi ile, Seul'deki işlemlerde yüzde 1.3 değer kaybetti. HTC, beklenenden daha düşük faaliyet karı açıklamasının etkisi ile, Taipei'deki işlemlerde düştü. Rusya'da Micex Endeksi 14 Eylül'den bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 13:40'ta 1,072.87 puana indi ve 16 Kasım'dan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi. Gelişen ülkelerin teknoloji hisselerini içeren endeks yüzde 0.6 düştü ve gösterge endeksteki 10 sanayi grubu arasında en fazla kaybettiren grup oldu.

Kuala Lumpur'da K&N Kenanga Holdings Bhd.'den Tan Lip Kwang, "Akıllı telefonlar peynir ekmek gibi satılıyor. Bu nedenle, beklentiler biraz yüksek," dedi ve "Samsun çok fazla ihracata dayalı bir firma ve endeksteki ağırlığı oldukça yüksek. Herhangi bir hayalkırıklığı fiyatlarında keskin düşüşe neden olacak" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nde yüzde 4 ile ağırlığı en fazla hisse olan Samsung, düşüşünü dördüncü güne taşıdı ve 12 Ekim'den bu yana en uzun süreli düşüş dönemini yaşadı. Bu hareket, şirketin Aralık ayında biten üç ayda 8.8 trilyon won (8.3 milyar dolar) tutarında faaliyet karı açıklaması ve bu rakamın 8.5 trilyon won olan Bloomberg'in anketine katılan 35 analistin tahminlerinin medyanının üzerinde çıkmasına rağmen oldu. Analistlerin faaliyet karı tahminleri 7.3 trilyon won ile 9.1 trilyon won arasında kaldı.

(15:50'de güncellendi)