Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Vatandaşların, nasıl bir tek TC kimlik numarası varsa, artık şirketlerin de tek bir faaliyet kodu olacak'' dedi.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve TOBB tarafından ortaklaşa yürütülen şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin sınıflandırılması Faaliyet Kodu (NACE) isimli kodlama sistemi tamamlandı.

Sistemin tanıtım toplantısına Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile 365 oda ve borsa başkanı katıldı.

Toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, hem Türk özel sektörü, hem de ekonominin geneli açısından devrim niteliğindeki bir çalışmayı hayata geçirdiklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Avrupa Birliği tarafından geliştirilen, kısa adı ''NACE'' olan ''ekonomik faaliyetlerin istatistikî sınıflandırılması'' isimli kodlama sisteminin tamamlandığını belirterek, ''Vatandaşların, nasıl bir tek TC kimlik numarası varsa, artık şirketlerin de tek bir faaliyet kodu olacak'' dedi.

Eskiden şirketlerin faaliyet kodlarını tespit eden, yani hangi ticari faaliyeti yaptıklarını gösteren objektif ve somut kriterler olmadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bir şirketin, farklı kurumlarda farklı faaliyet alanında iş yaptığının gözükebildiğini ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, basında, adresinde bulunmayan firmaların, yani hayalet şirketlerin haberlerini devamlı gördüklerine dikkati çekerek, şirketlerin adres bilgilerinin güncel olmadığını söyledi.

Bu nedenle yola çıktıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, ''Böyle el yordamıyla gidersek 2023 hedeflerimize varamayız dedik. Aslında yıllardır karanlıkta boks yapıyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için önce kendimizi tanımamız lazım. Maalesef Türkiye'de büyük resmi bilen yok. Bu duruma bir son vermek için Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız bir inisiyatif başlattı. Bizden tüm Türkiye'de bu çalışmayı yapmamızı istedi'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, NACE çalışması sayesinde, artık her işletmenin, uluslararası kodlama sistemine uyumlu bu rehberdeki bir faaliyet koduna denk geldiğini dile getirerek, hangi firmanın, hangi sektöre ait faaliyet kodunda yer alacağının, belgeye ve somut ciro rakamına dayalı hale getirildiğini vurguladı.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından şirket bazında tespit edilen en yüksek cironun sağlandığı sektörün, o şirketin esas faaliyet kodu olarak belirlendiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Tüm kurumlar, bu kodları baz alacaktır. Kurumlar arasındaki uyumsuzluk giderilmiş olacaktır'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, meslek gruplarının doğru bir şekilde yapılmasıyla oda ve borsa seçimlerinin daha sağlıklı bir şekilde yapılabileceğini belirterek, yaşanan bazı aksamaların önüne geçileceğini bildirdi.



-1 milyondan fazla şirketin faaliyet kodları belirlendi

Rifat Hisarcıklıoğlu, çalışmayı şöyle anlattı:

''1 milyondan fazla şirketin kayıtlı ciro bilgilerine göre faaliyet kodları belirlendi. Sonra bu şirketlere tebligat gönderdik. Sonra gördük ki, bu şirketlerin yarısı, son bildirilen adreslerinde yok. Adreslerinde bulunamayan yaklaşık 520 bin şirketin ticaret sicil adreslerine ikinci kez tebligat yapıldı. Burada da bulunamayan 64 bin şirkete telefonla ulaşılarak adresleri bulundu ve üçüncü defa tebligat gönderildi. Yani aktif olan tüm firmalarımıza ulaştık ve NACE kodunu tebliğ ettik. Bununla da yetinmedik, 21 ulusal gazetede de ilan verdik ki, artık herkes bu yeni sistemin fakına varsın, web sitemizden NACE koduna baksın. Sonrasında, internet üzerinden bu bilgilerine ulaşıp, kontrol etmelerine imkan sağladık. Sonuç olarak tüm bu işlemlerin sonrasında tebliğ edilen faaliyet kodlarına yaklaşık 18 bin itiraz geldi. Yani itirazların oranı yüzde 2'nin bile altında kaldı. Bunların hepsini Gelir İdaresi Başkanlığı ile birlikte değerlendirdik ve 15 bin itiraz haklı bulunarak NACE kodları değiştirildi. İtirazlar doğrultusunda oluşan nihai faaliyet kodları üzerinden odaların/borsaların meslek grupları belirlendi. Son derece objektif ve saydam bir süreç izledik. Önümüzdeki iki ay tüm oda ve borsalarımızda seçimler bu meslek gruplarına göre yapılacak.''



-KOSGEB kredilerinde NACE kodları dikkate alınacak

Hisarcıklıoğlu, gelecek haftadan itibaren tüm üyelerin kendi meslek gruplarını web sitesinden görebilir hale geleceğini belirterek, ''Sistem şeffaflaştıkça, etkinlik artacak, sahiplenme artacak'' dedi.

NACE kodlarının bundan sonra birçok alanda kullanılmasının mümkün olacağını dile getiren Hisarcıklıoğlu, yatırım teşvik mekanizmasını daha da sağlıklı hale getirebileceklerini, sektörel kümelenme ihtiyaçlarını tespit edebileceklerini bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, maliye politikalarının dizaynının bu kodlar sayesinde daha sağlıklı yapılabileceğini dile getirerek, sektörel selektif politikaların belirlenmesinin mümkün olacağını söyledi.

Kayıtlı ekonominin büyümesine de destek olacaklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''KOSGEB'in kredilerinde de artık bu faaliyet kodları dikkate alınacak'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, yurtdışından gelen mal talepleri ve ortaklık tekliflerinin, hangi faaliyet konusundaki firmaları ilgilendiriyorsa, o firmalara artık daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde ulaştırılabileceğini belirterek, ''Böylece reel sektörün iş hacminin artmasına imkan sağlanacak. Kısaca reel sektörümüz için yeni fırsatlar bulmalarını sağlayacak ve çok daha kazançlı bir dönem başlıyor'' diye konuştu.