Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçreli UBS AG'nin analisti Jonathan Golub, kazançların yatırımcıları hayal kırıklığına uğratmasıyla Standard&Poor's 500 Endeksi'nin 5 yılın zirvesinden daha fazla düşüş kaydetmesini bekliyor.

Mali uçurumda yapılanın yalnızca çok zor bir kararı ertelemekten ibaret olduğunu savunan Golub, bilanço sezonunda göreceklerimiz her şeyin kötüye gitmediği yönünde olsa da, oldukça zayıf ve moral bozucu bir kazanç döneminin temelindeki trende işaret edeceğini söyledi.

Bilanço sezonu resmi olarak bugün alüminyum üreticisi Alcoa Inc.'in Dow Jones Endeksi'nde kazançlarını açıklayan ilk şirket olmasıyla başlıyor. Bloomberg anketine katılan analistler, S&P 500 şirketlerinin dördüncü çeyrek kazançlarının yüzde 2.9 artmasını bekliyor. Bu oran 2009'dan bu yana en düşük 2. çeyrek kazancına işaret edecek.

Bloomberg anketine katılan 15 stratejist S&P 500 Endeksi'nin bu yılı 1,534 puandan kapayacağını öngörürken, Golub endeksin bu yıl yüzde 2.8 kayıpla 1,425 puana gerileyeceğini tahmin ediyor.

S&P 500 Endeksi geçtiğimiz hafta yasakoyucuların mali uçurum olarak tabir edilen vergi artışları ve harcama kesintilerini önleyen planı onaylamasıyla yüzde 4.6 yükselerek Aralık 2011'den bu yana en büyük  haftalık kazancına işaret etti. Endeksteki sıçrama yatırımcıları, kayıplara karşı koruma taleplerini azaltmaya teşvik ederek opsiyon maliyetlerini haftanın her günü aşağı çekti. VIX olarak bilinen Chicago Board Opsiyon Volatilite Endeksi yüzde 39 kayıpla 13.83 puana gerileyerek son 20 yılın en sert düşüşünü kaydetti.