Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de borç tavanı görüşmelerinin yaklaşmasıyla Amerikalı valiler seslerini duyurmak için harekete geçirdi. Valiler, Çarşamba günü Kongre'yi belirsizliğin ülkenin borçlanma kapasitesinin artırılması belirsizliğinin bütçelerin ve eyaletlerindeki istihdamı artırma yeteneklerinin önüne engel koyabileceği konusunda uyardı.

Delaware Valisi Jack Markell ve Oklohoma Valisi Mary Fallin, Ulusal Valiler Birliği adında eyaletlerin 2013 ajandalarını paylaştı ve yasakoyuculara bir an önce 2 ay içinde kapıyı çalacak olan borç tavanında uzlaşma çağrısında bulundu.

Markeşll, harcama kesintilerinin mali uçurum anlaşması ile ertelenmesi ve borç tavanının artırılmasındaki hareketsizliğin, resesyondan yeni çıkmaya başlayan ve önümüzdeki yılki harcama planlarını oturtmaya çalışan eyaletlerde belirsizliği artırdığının altını çizdi. Delware valisi, borç tavanı yakın zamanda yükseltilmezse, federal harcamalarda ve sermaye piyasalarında aksaklıkların olacağını, bunun da eyaletlere zarar vereceğini söyledi.

Eyaletlerin ekonomisi ve ulusal ekonomi arasında sıkı bir bağın olduğunu söyleyen Markell, bu nedenle eyaletlerdeki refah ve bolluğun, Washington'daki görevlilerin ilerleme kaydetmesine bağlı olduğunu savundu.

Cumhuriyetçi Fallin ise bütçe açığını azaltma maliyetinin yalnızca eyaletlerin sırtına yüklenmemesi gerektiğini, hükümetten, federal programların yönetimi ve eyaletlerin ihtiyaçlarının fonlanması konusunda eyaletlere daha fazla esneklik tanımasını istedi.