Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

California Üniversitesi profesörlerinden ve ABD eski Çalışma Bakanı Robert Reich, Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı (TARP) sonlanmış olsa da, kurtarmalar için henüz aynı şeyin söylenemeyeceğini ileri sürdü.

Washington'ın henüz dağıtılması gereken bankaları parçalara ayırmadığını söyleyen Reich, büyük bankalar bölününceye kadar kurtarmaların devam edeceğini iddia etti. Reich, büyük Wall Street bankalarının hiç olmadıkları kadar büyük olduğunu ve daha da büyüdüğünü savundu.

Wall Street'in en büyük bankalarının şu anda 4 yıl önce "Batmak için çok büyük" olarak görüldükleri zamandan daha da büyük olduğuna dikkat çeken Reich, blogundan paylaştığı yazısında ABD'nin en büyük 5 bankasının şu an ülkedeki toplam banka mevduatlarının neredeyse yüzde 44'üne sahip olduğunun altını çizdi ve bu rakamın 2007'de yüzde 37, onyıl önce ise yüzde 28'lerde olduğu hatırlattı.

Reich, büyük bankaların, küçük bankalardan daha düşük oranlarda borçlanabilmelerinden ötürü daha da büyüdüklerini anlatarak, hükümetin "Batmak için çok büyük" oldukları algısından ötürü yatırımcıların bu bankaların başı derde girerse kurtaracaklarına inandığını söyledi.

Bankaların bilanço tablolarının büyüklüğünün sınırlanmasını öneren Fed yetkilisi Dan Tarullo'yu örnek gösteren ve Citigroup'un kurucusu Sandy Weill'ın büyük bankaların dağılması gerektiğini kabullendiğini aktaran Reich, "En azından bazı regülatör, iş dünyası liderleri ve Kongre üyesi bankaların parçalara ayrılması ve büyüklüklerinin sınırlanması fikrini destekliyor" dedi.