Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:30'da güncellendi)

Avrupa hisseleri, Çin'de beklenenden yüksek çıkan enflasyonun parasal gevşeme için potansiyeli düşüreceği endişeleri ve ABD'de dış ticaret açığının beklenmedik bir şekilde yükselmesi ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

BHP Billiton Ltd. yüzde 2.7 değer kaybetti ve Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki düşüşe en fazla katkı yapan hisse oldu. Tullow Oil Plc, 2012'de 299 milyon dolarlık zarar yazacağını açıklamasının ardından yüzde 4.2 düştü. SAP AG, girişim yazılımı sisteminde son 20 yılın en büyük çaplı iyileştirme programını açıklamasının ardından yüzde 1.2 değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düşerek, Londra saati ile 15:06'da 286.41 puana geriledi ve haftayı yüzde 0.5 kayıpla geçmeye yönlendi. Stoxx 600'deki şirketlerin işlem hacmi ise 30 günlük ortalamanın yüzde 27 üzerindeydi.

Zürih'te UBS AG varlık tahsis eş başkanı Mark Andersen, "Çin enflasyon raporu bugün hisse senetleri üzerinde baskı oluşturuyor. Zira bazı yatırımcılar, yüksek enflasyonun Çin'de ilave teşviklerin boyutunu sınırlayacağı endişesini taşıyor," dedi ve "Biz halen, pozitif büyüme ivmesinin piyasalar için destekleyici olduğunu düşünüyoruz. Küresel bazda büyümede eş zamanlı bir yukarı hareket görmekteyiz. Bu da yatırımcıların mevcut olumlu bekleyişlerine katkı yapıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa hisse sentleri dün, Avrupa Merkez Bankası'nın politika faizini rekor düşük seviyede tutmasının ardından 22 ayın zirvesinden düştü.

(17:30'da güncellendi)