Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de yaklaşan borç tavanı görüşmelerinde tarafların birbirlerine verdikleri mesajlar yoğunlaşırken, Başkan Obama bazı çevrelerden gelen 1 trilyon dolarlık madeni para üretimini reddetti.

Bazı Demokrat Parti üyeleri ve Joseph Stiglitz gibi ekonomistlerin de desteklediği öneride ABD Başkanı'nın yasal yetkilerini kullanarak merkez bankası Fed'e 1 trilyon dolar değerinde bir madeni para bastırmasını ve himayesi altında tutması direktifini vermesi öngörülüyordu.

Senato Demokratları ABD Başkanı'na borç tavanını arttırması için "gerekirse Kongre'yi es geçme" teklifini yaparken, Obama, Cumhuriyetçiler'i "tehlikeli bir oyun" oynamamaları konusunda uyardı. "Görüşmeleri bir siyasi futbol maçına dönüştürmememiz lazım" diyen Obama, Cumhuriyetçiler ile harcama kesintileri konusunda bir mücadele daha vermeye hazırlanıyor.

Cumartesi günü yapılan açıklamada Obama hükümeti 1 trilyon dolarlık madeni para önerisini reddederken, borç tavanı konusunda Kongre'nin "sorumlu bir şekilde" çözüme varması gerektiğinin altını çizdi.