Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tokyo Hükümeti büyümeyi desteklemek üzere ekstra teşvik önlemleri almasıyla, Uluslararası Para Fonu Yönetici Direktör Yardımcısı Zhu Min, Japonya'nın borç yükünün ciddileştiğini söyledi.

Asya Finansal Forumu'nda konuşan IMF Başkan Yardımcısı Zhu, borç yükünün ciddileştiğinin altını çizerek, Japonya'nın mali konsolidasyona gitmesinin gerektiğini vurguladı.

Seçimlerin ardından yeni zayıflatmak, deflasyonu sonlandırmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek için harekere geçen Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin yükümeti geçtiğimiz hafta 10.3 trilyon yenlik (115 milyar dolar) mali teşvik paketi açıkladı. Mali teşvikler, IMF tahminlerine göre  GSYH'sinin yüzde 237'sine ulaşan Japonya'nın borç yükünü artırarak, hükümet tahvillerinin getirisinde yukarı yönlü riske neden oluyor.

Japonya Merkez Bankası 21-22 Ocak'ta 5 ay içinde 4. kez parasal genişlemeye gidip gitmeyeceğine ve Abe'nin savunduğu yüzde 2 enflasyon hedefinin uygulanmasına karar verecek. BOJ Başkanı Masaaki Shirakawa bugün ihracat ve üretimdeki düşüşe dikkat çekerek ekonomideki zayıflığın sürdüğünü ve bu nedenle "güçlü" parasal genişlemeye devam etmeyi planladığını açıkladı.

Zhu, artan borç yükü karşısında Japonya'nın hâlâ bir miktar para politikası alanı ve aşırı yüksek yerel tasarruf havuzundan ötürü manevra alanı olduğunu belirtti.

Japon hisseleri bugün değerlenerek Nikkei 225 Endeksi'ni Nisan 2010'dan bu yana en yüksek kapanışına taşıdı. Yen ise dolar karşısında Haziran 2010'dan bu yana en düşük düzeyine yakın seyrediyor.