Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya tahvilleri, Avrupalı maliye bakanlarının, Euro Bölgesi borç krizinin gevşediğine yönelik işaretlerin geldiği bir ortamda, bu yılki ilk toplantılarında, İspanya, Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ın durumlarını değerlendirmek ve bankalara yardımı görüşmek üzere biraraya gelmelerinden önce değer kaybetti.

Fransa ve Hollanda tahvilleri de, Fransa'nın bugün 7.6 milyar euroluk (10.1 milyar dolar) borçlanma ihalesi ve Hollanda'nın kısa vadeli menkul kıymet satışları öncesi düştü. ABD piyasaları bugün Martin Luther King Jr. Günü tatili nedeniyle kapalı. Portekiz tahvilleri, ülkenin kurtarma paketi anlaşmasından değişiklikler isteyeceği yolundaki spekülasyonla birlikte, son dört günde ilk kez değer kaybetti.

Londra'da Credit Agricole Corporate and Investment Bank SA sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Orlando Green, "Bugün maliye bakanları toplantısı var ve bunun nasıl seyredeceğine bakacağız," dedi ve "Alman tahvillerinin faizlerinin yükselmesini bekliyoruz. Faizler, beklenti ve güvenin iyileşmesi ile birlikte, yukarı yönde eğilim gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan ya da 0.04 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 10:01'de yüzde 1.60'a yükseldi. Bu kağıdın faizi 18 Ocak'ta yüzde 1.64 ile 18 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. Şubat 2023'te vadesi dolacak yüzde 1.5 faizli tahvillerin fiyatı 0.37 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 3.70 euro düşerek 99.12'ye indi.

İki yıl vadeli Alman tahvilllerinin faizi ise iki baz puan yükselerek yüzde 0.21'e çıktı. Bu kağıdın faizi 18 Ocak'ta yüzde 0.24'e kadar yükselerek 2 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Euro Bölgesi maliye bakanları bugün Brüksel'de gerçekleştirecekleri toplantıda muhtemelen, 500 milyar euroluk Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) hükümetleri bypass ederek bankalara doğrudan yardım sağlaması konusunu tartışacak.