Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL


Tokyo Hükümeti'nin baskılarına dayanamayan Japonya Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini yüzde 2'ye çekmesi ve önümüzdeki yıldan itibaren sınırsız parasal genişleme vaadinde bulunması, uluslararası para politikacıları arasında olası bir kur savaşı endişelerini yeniden gündeme getirdi.

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinde yaklaşık 20 yıldır devam eden deflasyonu sonlandırmak için harekete geçen BOJ, Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın ardından sınırsız teşvik uygulamasına geçeceğini açıkladı.

Ancak dünyanın geri kalanındaki politika yapıcılar, Başbakan Shinzo Abe'nin baskısı yönünde karar alan BOJ'un hamlesini, Japon ihracatını destekleme amacıyla yeni devalüe etme teşebbüsü olarak yorumladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Hristiyan Demokrat Birliği kıdemli üyelerinden Michael Meister, önümüzdeki ay Japon yetkililer ile bir araya gelmesinin öncesinde yendeki kazançları sonlandırma hamlelerin "aşırı endişe verici" olduğunu, Almanya'nın bu nedenle büyük ihtimalle G-20 ülkelerinden Japonya'ya geri atmaya çağrısında bulunmasını isteyeceğini söyledi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King de Salı günü İngiliz yetkililerin önde gelen ekonomilerin "rekabetçi devalüasyonundan" endişe duyduğunu aktardı ve "Giderek daha fazla ülke ekonomilerinin ihtiyacı duyduğu teşviğin yalnızca düşük kur ile sağlanabileceği görüşünü paylaşıyor" dedi.