Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de uzmanlar, otomatik harcama kesintilerinin, ekonomik toparlanmayı baskılayacağını söyledi.

Kongre harekete geçmezse, 1 Mart'ta federal bütçedeki 1.2 trilyon dolarlık savunma ve savunma dışı harcamada kesinti yapılacak.

Amerikan Kongresi müdahale etmezse, zorunlu harcama kesintilerinin, gayrisafi yurtiçi hasılayı yüzde 1 azaltacağını ve işsizliği de yüzde 1 sıçratacağını öngören IHS Consulting'in yönetici direktörü Tony Nash, "Zorunlu harcama kesintileri devreye girer ve başka vergi sorunları çıkarsa, yılın ilk yarısında birçok risk olacak" dedi.

Nash, önümüzdeki aylarda ABD'nin harcama kesintileri, bütçe görüşmeleri ve borç tavanı olmak üzere bir dizi ciddi risk ile karşı karşıya olacağına dikkat çekti.

ABD'de yatırımcılar Hazine kağıtlarından çıkarak, riskli varlıklara yönelse de Barclays analistleri, yatırımcıların mali sorunların büyüklüğünün farkına varmasıyla bu trendin değişeceğini söylüyor.

Analistler ayrıca piyasanın önümüzdeki birkaç yılda ABD'yi zorlayacak olan mali sorunları azımsadığını savunurken, başka uzmanlar da siyasi sorunlardan her uzaklaşma hamlesinin geçici olduğunu ve yatırımcılara hisselere girmeleri için bir fırsat yaratacağını söylüyor.

Borç tavanı görüşmelerinde bir zayıflama olmasının, Borsaya giriş için bir fırsat olarak algılanabileceğini belirten Standard Chartered Wealth Management'ın baş yatırım stratejisti Steve Brice, "Borç tavanı tartışmaları başarıyla aşılırsa, ABD'nin kurumsal sektörü daha fazla güvene sahip olabilir" dedi.

Diğer yandan istihdam vergisi indiriminin sonlanmasının ardından harcama kesintilerinin de devreye girmesinin ekonomi üzerinde büyük bir etkiye neden olacağına dikkat çeken IHS Global Insight'ın ekonomistlerinden Gregory Daco, Financial Times'a yaptığı açıklamasında büyüme üzerindeki her yeni baskının, istihdam seviyelerinin resesyon öncesi düzeylere toparlanma süresinin uzayacağını söyledi.