Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın en büyük iki ekonomisi, Almanya'nın ekonomik toparlanmasına devam ederken, Fransa'nın resesyon eşiğine gelmesinden ötürü birbirinden ayrışıyor.

Hizmet ve İmalat üretimi Satın Alma Yöneticileri Endeksi grafiği, göre iki ülke birbirinden farklı yönlere işaret ediyor. Ocak ayı öncü PMI verileri, ülkelerin hizmet sektörleri arasındaki açığın 2006'dan bu yana en büyük farka ve imalattaki farkın ise 2 yılın en yükseğine  işaret ediyor.

Almanya ve Fransa'nın PMI göstergelerindeki farkın daha önceden görülmemil bir şey olduğunu söyleyen Londra'daki BNP Paribas'ın baş Avrupa ekonomisti Ken Wattret, mali pozisyon, istihdam piyasası ve rekabetlilikteki farkların giderek daha gözle görülür olduğuna dikkat çekti.

PMI grafiği, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 3 yıldan fazla zamandır devam eden Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin etkisinin hissedildiği Fransız ekonomisini düzeltme çabaları karşısındaki zorluklara dikkat çekiyor. Bloomberg anketlerine göre Fransa'nın geçtiğimiz yılın son çeyreği ve bu yılın ilk çeyreğinde rekor düzeyde küçüleceği ve 2013'ü hiç büyüme olmadan kapayacağı, Almanya'nın ise bu çeyrekte yeniden büyümeye başlayarak 2013'te yüzde 0.7 büyüme kaydedeceği tahmin ediliyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Almanya'nın 2012 ve 2013'te dengeye yakın bütçeler, Fransa'nın ise 2012'de yüzde 4.5 ve 2013'te yüzde 3.4 bütçe açığı vereceğini öngörüyor. Uluslararası Çalışma Örgütü, Almanya'da işsizliğin yüzde 5.5, Fransa'da ise yüzde 10.3 olmasını bekliyor.