Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'nin 20 şehrinde konut fiyatları Kasım ayında bir yıl önceye oranla son 6 senenin en büyük çıkışını gerçekleştirirken, ABD'de konut sektöründeki toparlanmanın ivme kazanıyor olduğu sinyalini verdi. Konut değerlerini gösteren S&P/Case-Shiller endeksi Kasım 2011'e oranla yüzde 5.5 yükselerek, Ağustos 2006'dan bu yana en büyük yıllık kazancı gerçekleştirmiş oldu. Bloomberg anketine katılan 30 ekonomistin tahmin medyanı yüzde 5.6'lık yükselişe işaret ediyordu.

Rekor derecede düşük mortgage oranları emlak piyasasında arzın üzerinde talebe yol açarken, fiyatların da güçlenmeye devam edeceği sinyalini verdi. Konut hisse kazançları ve gelişen istihdam piyasası, ABD ekonomisinin en büyük kısmını oluşturan tüketici harcamaları ve güveninin artmasını sağlayarak, Ocak ayından itibaren devreye giren bordro vergisinin yarattığı etkiyi azaltabilir.

Toronto'da bulunan BMO Capital Markets kıdemli ekonomisti Jennifer Lee, "Konut fiyatlarındaki artış bu yıl da devam etmesini beklediğimiz arz-talep hikayesidir. Stoklar düşük, o nedenle bu konut fiyatları için iyi bir haber. Yüksek fiyatlar aynı zamanda harcamada ve güvende artışı beraberinde getirecektir" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketinde yer alan tahminler yüzde 3.4 ve yüzde 6.4 arasında değişiklik gösterdi. S&P/Case-Shiller endeksi 3 aylık ortalamalara dayandırılırken, Kasım ayında açıklanan veriler Eylül ve Ekim ayındaki aktivitelerden de etkilenmiş oluyor.