Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasalar endeksi, Hong Kong'ta işlem gören Çin hisselerinin Temmuz'dan bu yana kaydettikleri en sert düşüşten geri sıçramasının, seçim endişeleriyle değer kaybeden Malezya hisselerini gölgelemesi üzerine 3 gündür ilk kez kazanç sağladı.

Çin'in en büyük ikinci elektronik mağazası Gome Electrical Appliances Holdings Ltd., Çin'in gelir farkını ve asgari ücretlerin artırılmasını öngören planı onaylamasının ardından son 2 haftanın en büyük sıçramasını yaptı. Sohp China Ltd., Beijing Times gazetesinin şirketin kara para aklama işine adının karıştığını yazmasıyla yüzde 6.1 değer kaybetti. Cathay Financial Holding Co. Ltd., Ocak'ta kâr açıklamasının ardından 17 ayın zirvesine tırmandı. Telekom Malaysia Bhd. ise ülke hisselerini 2 ayın en düşüğüne taşıdı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 kazançla 1,068.61 puana çıktı. Çin Devlet Konseyi dün gelir dağılımı planına onay verdi. Plan, asgari ücretlerin ortalama maaşın en azından yüzde 40'ına çıkmasını, kredi ve mevduat kontrollerinin gevşetilmesi ve uygun fiyatlı konut ve eğitim harcamalarının artırılmasını öngörüypr.

Çin hisse senedi piyasasının büyük ihtimalle bu yıl istikrarlı toparlanma ve hükümetin cidii büyümeyi destekleme niyetiyle bölgenin bu yılki kazançlarına öncülük edeceğini söyleyen Phillip Asset Management Co.'nun CEO'su Vattana Vongseenin, gelişen piyasa hisselerin hâlâ cazip olduğunu söyledi.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.8 kazançla yüzde 3.3'ü bulan 2 gündür devam eden kayıplarını geri aldı. Vietnam'daki VN Endeksi yüzde 1.8, Tayvan'ın Taiex Endeksi ise yüzde 0.3 yükseldi. Güney Kore wonu ve Tayland bahtı, hükümetlerinin ihracatı korumak için müdahale edeceği endişesiyle geri adım attı.