Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) Ekonomik ve Parasal İşler Komisyoneri Olli Rehn, bütçe açığını kapatabilmek amacıyla ekstra zaman kazanması için İspanyol Başbakan Mariano Rajoy'un AB yetkililerini, ülkesindeki kamu finansmanını istikrara kavuşturabileceği yönünde ikna etmesi gerektiğini dile getirdi.

AB tarafından bugün yapılan bir açıklamaya göre İspanya'nın bütçe açığı 2012 yılında gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 10.2'sine genişleyerek son 3 yılın zirvesine çıkarken, 2014 yılında da yüzde 7.2 olacak. Rajoy'un banka kurtarma programı geçtiğimiz yıl bütçe açığını yüzde 3.2 artırdı.

Rehn bugün Brüksel'de gerçekleştirilen bir röportajda, "Mali istikrar sağlanacağına dair ikna edici ve güvenilir bir plan olursa o zaman [açığın] daha az etki göstermesi için ve ekonomik büyümede kısa vadede daha az etkisi olması için bütün düzeltmelerin yapılması adına daha uzun zaman verilir" ifadelerini kullandı. Rehn ayrıca Rajoy'u yüzeysel reformları derinleştirmeye çağırdı.

Komisyon, İspanya'daki ekonomik toparlanma hakkında şüphelerini hala devam ettirirken, büyüme beklentilerini aşağı yönlü, bütçe açığı beklentilerini de yukarı yönlü revize etti. Rajoy bu hafta yaptığı bir açıklamada banka kurtarma fonu hariç 2012 bütçe açığını yüzde 7'ye düşüreceğini söylerken, hükümetin 2011 yılına yönelik bütçe açığı beklentileri yüzde 8.5'ten yüzde 9.4'e yukarı yönlü olarak revize edildi.