Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in imalatı son 4 ayın en düşük hızında büyüyerek, dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki politaka yapıcıların karşısındaki zorluklara dikkat çekti.

HSBC Çin İmalat PMI Endeksi Şubat'ta 50.4 puan olarak gerçekleşerek, Ocak'taki 52.3 puan düzeyinin gerisinde kaldı. Bloomberg anketine katılan 11 analistin medyan tahmini öncü imalat PMI endeksinin 52.2 puan olacağı yönündeydi.

Öncü imalat göstergesi, 7 çeyrek devam eden yavaşlamanın ve son 13 yılın en düşük hızlı büyümesinin ardından ekonomik sıçramanın hızlandığı iyimserliğine gölge düşürebilir. Şanghay Bileşik Endeksi geçtiğimiz hafta Pekin hükümetinin konut fiyatlarındaki kazançları önlemek için emlaktaki kısıtlamaları genişleteceği endişesi üzerine Mayıs 2011'den bu yana en sert düşüşünü kaydetti.

İmalat endeksinin Çin'in toparlanmasını gölgelediğini bir kez daha tekrarlayan Nomura Holdings Inc.'in baş Çin ekonomisti Zhang Zhiwei, Çin'in ekonomik temellerinin daha önce beklenenden daha zayıf olabileceğini söyledi.

Çin ekonomisi 2012'nin son çeyreğinde yıllık bazda yüzde 7.9 büyüyerek 8 çeyrektir ilk kez hızlandı. Bloomberg analistleri Çin'in bu çeyrekte y üzde 8.2 büyümesini bekliyor.