Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya tahvilleri, parlamento seçimlerinin galibinin, Avrupa'nın üçüncü büyük ekonomisindeki ekonomik kargaşayı bitirmek için hazırlanan kemer sıkma tedbirlerini devam ettireceği spekülasyonu ile yükselişini ikinci güne taşıdı.

10 yıl vadeli italyan tahvillerinin faizi, toplam üç milyar euroya (3.97 milyar dolar) kadar sıfır kupon ödemelli 2014 vadeli tahvil ve 2021 ve 2026 vadeli enflasyona endeksli tahvillerin satışı öncesi son üç haftanın en düşük seviyesine yaklaştı. 8 Şubat'ta yayınlanan seçim anketine göre, İtalya'da 630 sandalyeli parlamento alt meclisinde çoğunluğu muhtemelen Pier Luigi Bersani kazanacak. Bersani'nin rakipleri ise eski Başbakan Silvio Berlusconi, şimdiki Başbakan Mario Monti ve Beppe Grillo. Alman tahvilleri ise fazla değişmedi.

Amsterdam'da ING Groep NV gelişmiş piyasalar borç stratejisi başkanı Padhraic Garvey, "Dikkatler İtalyan seçimleri ve bugünkü ihalelerde odaklanıyor," dedi ve "Berlusconi'yi içermeyen bir gökkuşağı koalisyonu bekliyoruz ve bu, piyasa tarafından kabul edilebilir bir sonuç. Temel olarak, İtalya sağlam durumda ve Monti'nin politikalarından sapma olmazsa, faizler düşebilir" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi dört baz puan ya da 0.04 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 08:56'da yüzde 4.41'e indi. Faiz 15 Şubat'ta yüzde 4.34'e kadar inerek 1 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesini görmüştü. Kasım 2022'de vadesi dolacak yüzde 5.5 faizli tahvillerin fiyatı 0.29 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 2.90 euro yükselerek 108.89'a geldi.