Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'nın sanayi üretimi 2. ayında da artış kaydederek, Tokyo Hükümeti'nin Asya Kalkınma Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'yı, Japonya Merkez Bankası Başkanlığı'na aday gösterdiğini açıklamasının da desteğiyle ekonomik görünümde ilerleme kaydedildiğine işaret etti.

Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Japonya'nın sanayi üretimi Aralık'taki yüzde 2.4'lük artışının ardından Ocak'ta da aylık bazda yüzde 1 yükseldi. Bloomberg anketine katılan 27 ekonomistin medyan tahmini sanayi üretiminin yüzde 1.5 artacağı yönündeydi. Üretim yıllık bazda yüzde 5.1 geriledi.

Yenin son 3 ayda dolar karşısında yüzde 11 değer kaybetmesi, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin deflasyonu sonlandırmak için daha fazla teşvik uygulanması çağrılarını artırmasıyla ülkedeki ihracatçıların görünümünü destekledi. JP Morgan Chase&Co., Abe'nin bugün açıkladığı yeni BOJ liderleri ekibinin Nisan'dan itibaren daha fazla parasal genişleme önlemi uygulayabileceğini öngördü.

Japonya'da toparlanmanın yolda olduğunu ifade eden Tokyo'daki Citigroup Inc.'in ekonomistlerinden Naoki Iizuka, bugünkü verinin Japon ekonomisinin toparlanmaya başladığını teyit ettiğini ve Abe'nin teşviklerinin de yardımıyla gelecekteki çeyreklerdeki toparlanma hızının büyük ihtimalle hızlanacağını söyledi.

Yen, dolar karşısında Tokyo saati işe 12:23'te yüzde 0.2 zayıflarak 92.39 seviyesinden işlem gördü. Nikkei 225 Endeksi ise gündüz seansında yüzde 1.9 tırmandı.

Bakanlık, Ocak'ta otomobil ve bellek çipi üretimlerindeki artışın, elektronik parçalarındaki düşüşü dengelediğini söyledi.