Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'de konut fiyatları Şubat'ta 9. kez arttı ve Pekin hükümetinin emlakta yeni sıkılaştırma politikalarını devreye sokabileceği endişelerini sıçrattı.

Çin'in en büyük emlak sitesinin sahibi SouFun Holdings Ltd.'ın verilerine göre yeni konut fiyatları Aralık'ta metrekare başına yüzde 0.8 artarak 9,893 yuana (1,590 dolar) çıktı.

Hükümetin emlakta daha fazla sıkılaştırma önlemleri alma riski olduğuna dikkat çeken CIMB-GK Securities Research'ün emlak analistlerinden Johnson Hu, ancak politika sıkılaşmasının kademeli bir süreç olacağını ve konut fiyatlarının önümüzdeki aylarda da artışını sürdüreceğini söyledi.

Brikaç hafta içinde 10 yılda bir yapılan liderlik değişiminin tamamlanmasına hazırlanan ülkede hükümetin emlak politikalarına ilişkin belirsizlik devam ediyor. Çin Başbakanı Wen Jiabao geçtiğimiz hafta fiyatların aşırı hızlı artış kaydettiği şehirlerin emlak kontrollerini harekete geçirmesi gerektiğini söyledi.

Çin'in en büyük imar şirketi China Vanke Co.'nun başkanı Yu Liang, hükümetin emlaktaki sıkılaştırmaları derinleştirip, uzun süre tutma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.