Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da 15 yıldır devam eden deflasyonun sonlandırılmasına yönelik daha agresif bir yaklaşım sergileyen Haruhiko Kuroda yönetimi altında Japonya Merkez Bankası Nisan'dan itibaren parasal genişleme önlemlerini artırmaya başlayabilir.

Asya Kalkınma Bankası Başkanı Kuroda, Masaaki Shirakawa'nın 19 Mart'ta görevinden ayrılmasının ardından Parlamento'nun onayını alması durumunda Japonya Merkez Bankası'nın başına geçecek. Nomura Holdings Inc.'ten Mizuho Securities Co.'ya kadar birçok bankadaki analist 3-4 Nisan'daki toplantılarda daha fazla teşvik ekleneceğini öngörüyor.

İngiltere Merkez Bankası'nın eski yöneticilerinden Adam Posen, yeni liderlerin daha fazla teşvik uygulayacağı beklentisiyle son aylarda görülen Japon hisselerindeki sıçrama ve yendeki zayıflama göz önünde bulundurulduğunda, Nisan'da harekete geçilmemesinin yatırımcıları hayal kırıklığına uğratabileceğine dikkat çekti. Tüketici fiyatlarının Ocak'ta 3. kez üst üste düşmesi, sıkıntıların büyüklüğünü bir kez daha yansıtmasıyla Kuroda, BOJ alımlarında zamanlama, büyüklük ve tür konularında ayarlamaya gidebilir.

Partinin henüz hamlelerine yeni başladığının altını çizen JP Morgan Chase&Co.'nun baş Japonya ekonomisti Masaaki Kanno, bankanın Ocak'ta başlatacağı ucu açık tahvil alımlarının Mayıs-Haziran aylarına çekilebileceğini söyledi.