Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya'nın kamu borcu 89 yıl önce Benito Mussolini'nin seçimleri kazanarak 20 yıl süren iktidarına başladığı dönemden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

İtalyan kamu borcu 2012 yılında gayrısafi milli hasılanın (GSYH) yüzde 127'si kadar artarken, Mussolini'nin oyların yüzde 64'ünü alarak seçimleri kazandığı 1924 yılından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

Milan'da bulunan Barclays ekonomisti Fabio Fois, "Şu günlerde borç-GSYH rasyosunu düşürmek zorlu bir iş, en azından geçmişten çok daha zorlu. Verimsiz kamu harcamalarını kesmek ve büyüme potansiyelini artırmak akla yatkın tek çözüm" ifadelerini kullandı.

İtalya'da borç faizleri geçtiğimiz yıl yüzde 10.7 artarken, Euro Bölgesi'nin en büyük 3. ekonomisi geçtiğimiz yıl yüzde 2.4 daraldı. Mussolini hükümete gelmeden önce İtalya'nın kamu borcu GSYH'nin yüzde 159'una denk gelirken, 1924 yılında yüzde 152.9 ve 1925 yılında yüzde 111.3 oldu.

Monti'nin kemer sıkma politikaları geçtiğimiz hafta yapılan seçimlerde yüzde 25'lik anti-kemer sıkma oyuyla karşılaşırken, eski komedyen Beppe Grillo ve Silvio Berlusconi parlamentoya girme başarısı gösterdi.