Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Para politikasının deflasyonu sonlandırabileceğine olan güvenini bir kez daha ortaya koyan Japonya Merkez Bankası Başkan Adayı Haruhiko Kuroda, merkez bankasının genişleme önlemlerinde hızlı davranmaya hazır olduğunun sinyalini verdi.

Yendeki zayıflamanın parasal genişleme beklentisiden kaynaklandığını, bu nedenle çok harekete geçilmezse çok uzun süreli olamayacağını ifade eden Asya Kalkınma Bankası Başkanı Kuroda, mevcut varlık alımlarının yüzde 2 enflasyona ulaşmaya yeterli olmadığını savundu.

Başkanlık koltuğuna geçmesi hâlinde Kuroda'nın BOJ yönetimindeki diğer üyeleri ikna edebileceğini varsayan Nomura Holdings Inc. ve Mizuho Securities Co., BOJ'un 3-4 Nisan'daki toplantılarından itibaren yeni teşvik önlemlerinin açıklanabileceğini düşünüyor. BOJ Yönetim Kurulu üyelerinden Sayuri Shirai'nin geçtiğimiz hafta 2014'te başlatılacak olan ucu açık varlık alımlarının daha erken bir tarihe çekilmesi önerisini ortaya atması, Kuroda'nın şimdiden bir destekçi kazandığına işaret ediyor.

Başkan Masaaki Shirakawa'nın görevinden ayrılmasından önce katıldığı son toplantısında BOJ, 7 Mart'ta Shirai'nin teklifini 8'e 1 oy oranı ile reddetti. Shirakawa ve 2 yardımcısı 19 Mart'ta görevlerinden ayrılıyor.

Kuroda geçtiğimiz hafta BOJ başkanı seçilmesi hâlinde 15 yıldır devam eden deflasyonu sonlandırmak için gereken her şeyi yapacağını söyledi ve ucu açık tahvil alımlarının önümüzdeki yıldan daha erken bir tarihe çekilebileceğine işaret etti.

Yen, dolar karşısında Tokyo saati ile 9:44'te yüzde 0.1 aşağıda ve 96.07 seviyesinde seyrediyor. Japon yeni, dolar karşısında Kasım'ın ortasından bu yana yüzde 16 değer kaybetti. Nikkei 225 Endeksi bugün yüzde 0.6 yukarıda fiyatlanıyor.

BOJ Ocak'ta belli bir tarih vermeden yüzde 2 enflasyon hedefi benimsedi.