Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon ihracatçıların yendeki zayıflama ile değer kazanması ve ABD'nin istihdam verisinin beklentinin üzerinde gelmesinin ardından Asya Borsaları Ağustos 2011'den bu yana en  yüksek kapanışına işaret etti.

Satışlarının yüzde 72'sini Kuzey Amerika'da gerçekleştiren elektrikli araç üreticisi Techtronic Industries Co. yüzde 1.9 yükseldi. Resona Holdings Inc. ve Shinzei Bank Ltd., Sumitomo Mitsui Trust Holdings Inc. gibi kurtarma yardımlarını geri ödemeye başlayacağı spekülasyonu üzerine Japon bankaları arasındaki kazançlara öncülük etti. Çinli imar şirketi Agile Property Holdings Ltd., Çin'in ekonomik verilerinin beklentinin altında kalması üzerine yüzde 2 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.7 kazançla 136.65 puana çıkarak 2 Ağustos 2011'den bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 3 hisse değer kaybetti. Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi de yüzde 0.1 artarak 483.57 puana yükseldi.

ABD'nin istihdam verisinin dünyanın en büyük ekonomisinin hız kazanmaya başladığını gösterdiğini, bunun da finansal piyasalar için olumlu bir gelişme olduğunu söyleyen Perpetual Investments'ın yatırım piyasaları araştırma müdürü Matthew Sherwood, küresel ekonominin en büyük kısmını oluşturan ABD'nin iyi durumda olduğunu ve olmaya da devam ettiğini, öte yandan Çin'e ilişkin ufak soruların olduğunu belirtti.

Asya-Pasifik Endeksi Ekim sonundan 8 Mart'a kadar Tokyo Borsası'nın Shinzo Abe başkanlığındaki yeni hükümetin deflasyonu sonlandırmak için daha fazla teşvik uygulayacağı iyimserliğiyle yükselmesi üzerine yüzde 11 kazanç sağladı. Endeksteki hisseler tahmini kazançlarının 15.1 katından fiyatlanarak, 14 katından işlem gören Standard&Poor's 500 Endeksi ve 12.7 katından değerlenen Stoxx Europe 600 Endeksi'ni solluyor.