Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Afrika'nın Çin'e dair romantik görüşünü bırakmasının gerektiğinin altını çizen Nijerya Merkez Bankası Başkanı, kıtanın, Pekin'i, hem benzer türde eski sömürge uygulamalarına sahip bir ticaret partneri hem de rakip olarak kabul etmesi konusunda uyarıda bulundu.

Afrika'nın zayıf sanayi sektörünün ucuz Çin ithalatının altında ezilmesinden endişe eden yetkililerin sayısındaki artışı yansıtan Nijerya Merkez Bankası Başkanı Lamido Sanusi, kıtanın kendisini "yeni bir tür emperyalizme açtığını" söyledi.

Sanusi, Financial Times gazetesinde kaleme aldığı makalesinde Çin'in Afrika'dan temel maddeleri alarak, işlenmiş olarak geri sattığını yazdı.

Çin ve Afrika arasındaki ticaret hacmi 2012'de 200 milyar dolara ulaşarak, Pekin'in ticari sözleşmeleri hızlandırma politikasını hayata geçirdiği 2000'deki seviyesinin 20 katına işaret ediyor. Büyük oranda Asya'nın Afrika'nın kaynaklarına talebinin etkisiyle güçlü büyümenin görüldüğü bir dönem olsa da, emtia, hizmetler ve tüketici harcamalarındaki sıçrama, Afrija'nın imalatının bölgesel GSYH'nin yüzde 12.8'den yüzde 10.5'e gerilediği döneme denk gelmesi endişelerin dile getirilmesine neden oldu.

Afrikalı liderler ve Afrika Kalkınma Bankası son dönemde hükümetleri, maksimum düzeyde yarar sağlamak için birbirleriyle çalışmaya çağırdı.  

Çin'in artık "az gelişmiş" bir ülke olmadığının altını çizen Sanusi, "Çin dünyanın en büyük 2. ekonomisi. Batı ile aynı suistimal türlerine sahip olan bir dev. Çin, Afrika'nın sanayi-sizleştirilmesine, dolayısıyla Afrika'nın az gelişmişliğine katkıda bulunan faktörlerden biri" ifadeleriyle dikkat çekti.