Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kore Merkez Bankası, yeni hükümetin Asya'nın dördüncü büyük ekonomisi için mali destek düşünmesi ile birlikte, politika faizini değiştirmedi.

Başkan Kim Choong Soo ve Banka kurulu, gösterge faiz olan yedi günlük repo oranını değiştirmeyerek yüzde 2.75'te bıraktı. banka politika faizini Ekim ayında 25 baz puan düşürmüştü. Bloomberg News'un anketine katılan 16 ekonomistin onikisi faiz kararınıo doğru tahmin etti. Ankete katılan diğer ekonomistler ise faiz indirimi tahmininde bulundular.

25 Şubat'ta görevi devralan Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun Hye, Kuzey Kore ile artan gerilim, yendeki düşüşlerin Koreli ihracatçıların Japon rakipleri ile mücadelelerini zorlaştırması ve artan hanehalkı borcu nedeniyle tüketimin azalması gibi sorunlarla mücadele ediyor. Başkan'ın maliye bakanlığı için adayı Hyun Oh Seok, dün basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ekonomi için "kısa vadeli politika desteğine" ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Hong Kong'da Nomura International Ltd. ekonomisti Kwon Young Sun, karar açıklanamdan önce yaptığı değerlendirmede, "Politika, Kuzey Kore ile artan gerilim ortamında, büyümenin hızlandırılmasından ziyade, risk yönetimi üzerinde odaklanmalı," dedi ve "Ekonomi iyileşen talebe ve hükümetin hedeflenen teşvik tedbirlerine bağlı olarak ılımlı büyüyebilir," değerlendirmesinde bulundu.

Yetkililer, geçen yıl yüzde 2 ile küresel resesyondan bu yana görülen en düşük büyüme oranının ardından, Kim tarafından tahmin edilen yüzde 3.8 seviyesindeki potansiyel büyüme oranına yakın bir toparlanma sağlayamama riskinden endişe duyuyoarlar.