AB'nin günah keçisi Rehn oldu
AB'nin Güney Kıbrıs çıkmazı, AB Ekonomik ve Mali İşler Komiseri Rehn'i kemer sıkma programlarının "günah keçisi" konumuna soktu
Avrupa Birliği Ekonomik ve Mali İşler Komiseri Olli Rehn, bölgedeki borç krizinin sıçramasıyla ekonomik sıkıntıların daha da sancılı hâle getiren Almanya-IMF ortaklığının dayattığı kemer sıkma programlarını yöneten adam olarak öne çıktı.
Rehn, Güney Kıbrıs'ın 19 Mart'ta mevduat vergisini reddetmesiyle talan olan kurtarma paketinde aracılık yapmasının ardından eleştirilerin hedefi hâline gelerek, "istifa çağrılarıyla" karşı karşıya kaldı. Rehn, Almanya'nın istediği kemer sıkma programlarının yılmaz savunucu olarak öne çıkmıştı.
Rehn'in krizin başlangıcı ve sonunu ilan etmesinin 2 yıl sonrasında Euro Bölgesi yeniden daralıyor. Adını vermek istemeyen bir AB yetkilisi Reh'in bu kez Rehn, Almanya ve Uluslararası Para Fonu'nun kendisini Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketi tartışmalarında öne sürmesinden ötürü "günah keçisi" konumunda bulunduğunu söyledi.
İşler kötü gider gitmez insanların ilk olarak Rehn'i suçlamaya başladığını söyleyen Uluslararası Takas Bankası'nın (Bank of International Settlements) eski ekonomi analizi başkanı William White, "Herkesin parmakları Rehn'i gösteriyor" dedi.
Euro Bölgesi'nin 8.6 trilyon euroluk ekonomisinin yalnızca yüzde 0.2'sini oluşturan Güney Kıbrıs'taki anlaşmazlık, Rehn'in krizle mücadeledeki 3 yıllık kazanımını yerle bir edebilir. Bu süre zarfında Avrupa Birliği 2 kurtarma paketi, 8 ekonomik yönetim yasası ve daha iyi yönetilen bir parasal birlik için yol haritası çıkardı ve borç disiplininde anlaştı.