Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:50'de güncellendi)

Hisse senetleri, Euro Bölgesi hükümetlerinin Kıbrıs programının yardım için bir emsal oluşturmayacağını kaydetmeleri ve İtalya'da Pier Luigi Bersani'nin geniş tabanlı bir koalisyonun imkansız olduğunu söylemesi ile birlikte düştü ve euro dolar karşısında son dört ayın en düşük seviyesine indi. İtalya ve İspanya tahvilleri değer kaybetti.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, dün tüm zamanaların en yüksek seviyesine iki puanlık mesafeye kadar yaklaşmasının ardından, New York saati ile 09:32'de yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.9 düştü. Euro dolar karşısında yüzde 0.8 düşerek 1.2764 dolara geriledi ve 21 Kasım'dan bu yana ilk kez 1.28 doların altına indi. Sterlin dolar karşısında, İngiltere'de gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) dördüncü çeyrekte daraldığını gösteren veri sonrası, kazançlarını geri verdi. İsvçe kronu 16 önemli para biriminin 12'si karşısında değer kazandı. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 15 baz puan yükselerek yüzde 4.72'ye çıktı. Altın düşüşünü dördüncü güne taşıdı.

Euro Bölgesi maliye bakanlıkları temsilcilerinin ortak anlaşmaya vardıkları metne göre, Güney Kıbrıs programı yalnızca Kıbrıs için hazırlandı ve diğer ülkeler için bir model oluşturmayacak. İtalya'da Beş Yıldız Hareketi güven oylamasında Bersani'yi desteklemeyeceğini açıkladı. New York Fed Başkanı William C. Dudley, dün yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin, harcama kısıntıları ve vegri artışlarından kaynaklanan en ağır yükle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Londra'da Royal Bank of Canada 10'lar Grubu Döviz strateji başkanı Adam Cole, "Kıbrıs tarafından oluşturulan emsal ve İtalya'daki siyasi belirsizlik, Euro Bölgesi'nde risk primlerinin genişleyeceği anlamına geliyor," dedi ve "İleride olabilecek bankacılık krizlerinde maliyeti mudilere aktarma riski arttı ve piyasa fiyatları bunu yansıtmak durumunda. Euro kademeli düşecek" değerlendirmesinde bulundu.

(15:50'de güncellendi)