Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin büyümeyi desteklemek için euroyu zayıflatacak politikalar benimseyeceğini söyleyen Morgan Stanley, euronun, ABD doları karşısında önümüzdeki 2.5 yılda 1'e 1 işlem göreceği parite seviyesine gerileyeceği tahmininde bulundu.

Güney Kıbrıs'ın kurtarma paketinin bölgedeki banka mevduatlarına ilişkin endişelere neden olmasıyla, bu yıl yüzde 2.6 zayıflayan euronun düşüşünün devam edeceğini öngören Morgan Stanley'nin küresel Döviz stratejileri müdürü Guenter Redeker, İtalya'nın geçtiğimiz ayki seçimlerin ardından hükümet kurmakta zorlanmasının da euroya değer kaybettireceğini söyledi.

Güney Kıbrıs'a yönelik bu politikanın, insanları çevre ekonomilerinin fonlaması konusunda daha da endişelendirerek, oraya mevduat sağlanmasına neden olacağını belirten Redeker, "Avrupa'daki parasal geçiş işlemiyor. Kredi ve büyüme yok, mali politika da hâlen parçalanmış hâlde. Bu nedenle euro konusunda karamsar olmak gerekli" dedi.

Euro, dün dolar karşısında 1.2829 düzeyinden 22 Kasım'dan bu yana en düşüğünü kaydetmesinin ardından bugün Tokyo saati ile 12:14'te 1.2855'ten işlem görüyor. Redeker, euronun yıl sonunu 1.25 dolardan kapayacağını ve 2014'ün sonunda 1.19 dolara gerileyeceğini öngördü.

Bloomberg anketine katılan analistlerin medyan tahmini euro-dolar'ın yıl sonunda 1.29 dolardan işlem görmesi yönünde bulunuyor.