Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeninin Avrupa'daki borç krizinin derinleşeceği endişesi ve ABD'de ikinci el konut satışlarının düşmesiyle güçlenmesinin ardından Tokyo Borsası düşüş kaydetti. Topix Endeksi son yılın en iyi çeyreğindeki kazançlarını azalttı.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor corp. yüzde 1.9 düştü. GS Yuasa Corp., Mitsubishi Motor Corp.'un fabrikasında çıkan yangından bataryalarının sorumlu tutulmasının ardından yüzde 11 değer kaybetti. Sharp Corp., özel sermaye fonu arayabileceği ve hisse satabileceği haberi üzerine yüzde 2.5 geriledi. Foxconn Technology Group'un kâr getirmeyen televizyon üreticisi şirkete yatırım yapması için verilen süre dün doldu.

Topix Endeksi yüzde 1.5 kayıpla 1,031.13 puana geriledi. Endeks bu çeyrekte yüzde 20 yukarıda seyrederek Haziran 2009'dan bu yana en iyi çeyrek performansına işaret ediyor. Nikkei 225 Endeksi ise yüzde 1.4 düşüşle 12,315.16 puana indi ve bu ayki kazançlarını yüzde 6.6'ya çekti. Endeks 8 aydır yükseliyor. Nikkei 225 Endeksi'nin işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 3.7 altında kaldı.

Yurtdışındaki beklentilerin kötülediğini ve risk almak isteyen yalnızca sınırlı sayıda yabancı yatırımcının olduğunu belirten Shinkin Asset Management Co.'nun kıdemli fon yöneticilerinden Tomomi Yamashita, ihracatçıların hisselerinin yendeki yükseliş endişelerinin etkisiyle satıldığını, piyasanın yarın açıklanacak işsizlik verisi ve önümüzdeki ayki merkez bankası toplantısını beklediğini söyledi.

Topix Endeksi 14 Kasım'dan bu yana Başbakan Shinzo Abe'nin deflasyonu sonlandırma kampanyasının etkisiyle yüzde 45 oranında ralli yaptı. Endeks, defter değerinin 1.2 katından işlem görerek, 2.2 katından fiyatlanan S&P 500 Endeksi ve 1.5 katından değerlenen Stoxx Europe 600 Endeksi'nin gerisinde kalmayı sürdürüyor.