Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF Yönetici Direktörü Christine Lagarde, fonun, Güney Kıbrıs'ın bankalarında istikrar sağlaması ve kamu harcamalarını azaltmasını hedefleyen kurtarma paketine 1 milyar euroluk katkı sağlayacağını açıkladı.

IMF, Güney Kıbrıs ile Euro Bölgesi yetkililerinin 25 Mart'ta çıkardığı 10 milyar euroluk kurtarma programında anlaştı. Kurtarma anlaşması Güney Kıbrıs'ın en büyük 2 bankasını yeniden yapılandırmasını, bütçe açıklarını azaltmasını ve maaş ve emeklilik sistemlerinde düzeltme yapması şartları koşuyor. Euro, Güney Kıbrıslı yetkililer ile yapılan anlaşmanın ardından değer kazandı.

Programın, Güney Kıbrıs halkının büyük çabasını gerektirdiğini söyleyen IMF Başkanı Lagarde, "Anlaşmanın Güney Kıbrıs'ın altta yatan sorunlarına sağlam ve tam kapsamlı bir şekilde finanse edilmiş bir çözüm ve toparlanmaya doğru sürdürülebilir bir yol sunduğuna inanıyoruz" dedi.

IMF'nin açıklamasına göre, Lagarde ve Avrupa Birliği Ekonomik ve Parasal İşler Komiseri Olli Rehn, "Güney Kıbrıs'ın yanında olduklarını" söyledi. Açıklamada, Kıbrıs Rum Kesimi'nin kısa ve uzun vadeli ihtiyaçlarını dengeleyen mali düzeltmelerde anlatığı belirtildi.

Açıklamanın ardından euro, dolar karşısında sıçrayarak, Brüksel saati ile 11:41 itibariyle 1.2827 seviyesinden işlem gördü. Euro, dolar karşısında erken saatlerde yüzde 0.2 değer kaybetmesinin ardından yüzde 0.1 yukarıda seyrediyor. Euro/Yen de yüzde 0.3 primlendi.