Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doktor Kıyamet lakabıyla tanınan ünlü yatırımcı ve Gloom, Boom & Doom raporunun yazarı Mark Faber, Güney Kıbrıs'taki bankacılık felaketinin ABD ya da dünyanın herhangi bir ülkesinde tekrarlanabileceğini söyledi.

Batı demokrasilerinin herhangi birinde aynı durumun görülebileceği uyarısında bulunan Faber, "Çünkü buralarda yaşamak için çalışandan daha çok sayıda yaşamak için oy veren insanlar var" dedi. Faber, bu nedenle ABD'deki zenginlerin de yüzde 20-30 kaybetmeye hazırlıklı olmasının, hatta hayatlarını kaybetmedikleri için de kendilerini şanslı saymaları gerektiğini savundu.

Güney Kıbrıs'ı örnek gösteren Faber, "Parası olan insanlar servetlerinin bir kısmını kamulaştırma ya da daha yüksek vergi kanalıyla yitirecek" sözleriyle dikkat çekti.

Hisse senedi piyasalarının tüm zamanların en yüksek düzeylerine tırmanmasına rağmen, Amerikan piyasası konusunda "çok ihtiyatlı" bir duruş sergileyen ünlü yatırımcı, en büyük endişe kaynağının, diğer yabancı piyasaların Ocak'tan bu yana çok kötü performans sergilemesi ve ABD'nin tek başına öne çıkması olduğunu anlattı.

Gelişen piyasalar endeksi Ocak'tan bu yana yüzde 10 düşerken, Avrupa Borsaları de ABD'nin çok gerisinde seyrediyor.

ABD'nin tek başına sivrildiği dönemlerin hepsinde işlerin kötü sonuçlanmış olduğunun altını çizen Faber, durumu "Bu yüzden ABD piyasası konusunda çok ihtiyatliyım. Başta yükselip, yaza doğru çakılabiliriz" şeklinde özetledi.